TURBANI
Fantastična turska peciva!
Tijesto:
800 gr brašna
1 dcl maslinovog ulja
2 jaja
1 kašika soli
1 kafena kašika šećera
2 kesice suhog kvasca
2,5-3
dcl mlakog mlijeka (po potrebi)
Premaz:
200
gr putera
Nadjev:
100
gr feta sira
U mlako mlijeko sipati suhi
kvasac i šećer, promiješati i ostaviti da nadođe.
U brašno sipati so, umućena
jaja, maslinovo ulje, nadošli kvasac i zakuhati srednje tvrdo tijesto.
Dobro ga izraditi rukama i odmah
prebaciti na pobrašnjen sto i formirati 6 loptica. Fino ih nakuhati i ostaviti
na pobrašnjem stolu pokrivene krpom da odstoje 30 minuta.
U šerpi rastopiti puter.
Svaku kuglu tijesta razvući što
tanje u pravougaonik. Slagat ćete dvije gomile od po 3 pravougaonika.
Prvi premazati rastopljenim
puterom, preko staviti drugi dio, premazati pa treći i njega premazati.
Savijati odozgo prema dole,
odozdo prema gore i sa strana, da dobijete nešto poput pisma. Naravno svaki put
kad savijate u pismo, premazujete puterom.
Isto ponoviti sa druga 3
pravougaonika.
Formirane kocke zamotati u prozirnu foliju i
ostaviti u frižider 30 minuta.
Nakon 30 minuta, tijesto prebaciti na
pobrašnjen sto.
Razvaljati ga u pravougaonik debljine 0,5-0,6
mm i sjekačem za tijesto rezati šire trake 1,5 - 2 cm.
Svaku traku zarolati kao na slici, s tim da
kraj trake pritisnete na vrh.
Formirane spiralice ostaviti tako da odstoje na
stolu dok isto uradite sa drugim dijelom tijesta.
Oklagijom razvući svaku
spiralicu na prečnik od 10-12 cm i u sredinu staviti kocku feta sira.
Rukama skupiti ka vrhu i
zalijepiti vrh prstima, kao što radite kad pravite buhtle, s tim što ih ne
okrećete na tu stranu nego ih ostavite tako kako ste ih zalijepili.
Turbane poredati u pleh obložen pek papirom,
premazati puterom i ostaviti da odstoje još 30 minuta.
Rernu zagrijati na 180 stepeni i
turbane peći 15-20 minuta da lijepo porumene.
Ispečene ponovo premazati
puterom i ostaviti da stanu 5-6 minuta, a zatim - slobodno navalite na
njih.
NAPOMENA: Od ove mjere sam
dobila 20 turbana i pekla sam ih u velikom plehu od rerne.
Poslužiti uz jogurt za doručak,
večeru ili druženje s prijateljima.
Doslovno ih ne trebate ni
žvakati, sama se tope, divno se listaju, ma fantazija od peciva :))))
Primjedbe
Objavi komentar