FANTASTIČNI SOČNI KOLAČ S JABUKAMA
Pravila sam zaista razne vrste kolača s jabukama, ali ovo je definitivno moj omiljeni, a i u mojoj porodici najbolje prolazi. Pojede se dok kažeš "keks"...
Sočnost, divan miris jabuka i cimeta + čokoladni preliv, pa treba li još nešto?
Opet brzo i skroooooz jednostavno, uz minimum sastojaka :)
Kalup promjera 24 cm!
Sastojci za biskvit:
2 žumanjka
200 gr šećera
200 ml ulja
2 kašike kakao praha
1 vanilin šećer
300 ml mlijeka
200 gr brašna
1 prašak za pecivo
Nadjev:
4 veće jabuke
sok 1/2 limuna
2 bjelanjka
200 gr šećera
2 kašičice cimeta
Glazura:
150 gr čokolade za kuhanje
50 gr putera
1 kašika mlijeka
Umutiti žumanjke i šećer, dodati ulje, izmiksati, pa dodati i kakao, mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Sjediniti smjesu, pa sipati u nauljen i brašnom posut kalup promjera 24 cm ili pravougani dimenzija 20x30 cm.
Peći na 190 stepeni oko 15 minuta dok pripremite nadjev.
Jabuke oguliti i izrendati, pa ih preliti sokom od pola limuna.
Umutiti bjelanjke i šećer, pa u to dodati pripremljene jabuke. Sve fino špatulom izmiješati.
Nakon što se biskvit pekao 15 minuta, izvaditi ga iz rerne, premazati nadjevom od jabuka i bjelanjaka i vratiti u rernu pa nastaviti peći još 20-25 minuta.
Čačkalicom provjerite da li je kolač pečen.
Ostaviti da se ohladi u kalupu.
Za glazuru na laganoj vatri istopiti čokoladu sa puterom i mlijekom, pa preliti ohlađen kolač.
Kad se čokolada ohladi, sijecite i servirajte.
To bi bilo sve :)
Kod mene rijetko kad čekaju da se glazura ohladi, što se vidi i na slikama :D
Uživajteeeeeeeeeeee!
Probala, divan kolac imenjakinjom.
OdgovoriIzbrišiUpravo se pece,volim kad je recept iskeno objasnjen.
OdgovoriIzbriši