NUGAT TORTA
Ovu tortu sam pripremila isključivo za 8.mart (iako taj praznik ne volim) da počastim mamu i sestru i zaista su se oduševile okusom, a i izgledom.
Jedna baš onako fina, svečana torta za sve prilike... pa probajte i vi, nije komplikovana, a izvrsnog je okusa.
Napominjem da u izradi ove torte koristite isključivo puter, a ne margarin, jer je okus neuporediv! Također možete koristiti lješnjake ili orahe, šta vam se više sviđa.
Kalup promjera 24 cm!
Biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
1/2 praška za pecivo
2 kašike gustina
3 kašike brašna
50 gr mljevenih oraha
Nadjev:
250 gr putera
250 gr šećera u prahu
250 gr Nutelle ili nekog drugog nugat namaza
100 gr sjeckanih oraha
100 gr mljevenih oraha
Preliv kora:
4 rebra čokolade za kuhanje
8 kašika mlijeka
Dekoracija:
šlag krema
Rernu zagrijte na 180 stepeni.
Odvojite bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u čvrst snijeg. Postepeno dodajite šećer i miksajte i dalje dok sav šećer ne upotrijebite, a šlag bude divno čvrst. Zatim dodajite jedan po jedan žumanjak i miksajte i dalje. Kad se smjesa fino sjedinila isključite mikser.
Brašno pomiješajte sa gustinom i praškom za pecivo pa ga špatulom lagano umiješajte u smjesu, miješajući odozdo prema gore, laganim pokretima. Na kraju umiješajte i mljevene orahe. Kad ste sve fino sjedinili, masu sipajte u papirom obložen kalup za torte promjera 24 cm, poravnajte i stavite peći u zagrijanu rernu oko 15-tak minuta.
Ispečen biskvit ostavite da se ohladi u kalupu, zatim skinite obruč, biskvit okrenite naopako i odstranite pek papir.
Ohlađen prerežite na 2 dijela.
Na laganoj vatri izmiješajte čokoladu i mlijeko, pa kad smjesa postane glatka, prelijte obe kore ovim preljevom.
Puter i šećer u prahu izmiksajte pjenasto, pa dodajte Nutellu i dalje miksajući. Na kraju umiješajte sjeckane i mljevene orahe. Fil će biti fino čvrst i vrlo pogodan za premazivanje kora.
Prvu koru premažite nadjevom, poklopite drugom korom i premažite nadjevom, pa nadjev rasporedite i po obodu torte.
Ostavite u frižider da se još fino stisne oko dva sata.
Šlag pripremite prema uputstvu na vrećici ali sa mineralnom vodom jer je čvršći i pogodniji za dekoraciju.
Slastičarskim špricem bogato dekorišite cijelu tortu. Ostaviti u frižider najbolje preko noći.
Uživajte u predivnom okusu.
Jedna baš onako fina, svečana torta za sve prilike... pa probajte i vi, nije komplikovana, a izvrsnog je okusa.
Napominjem da u izradi ove torte koristite isključivo puter, a ne margarin, jer je okus neuporediv! Također možete koristiti lješnjake ili orahe, šta vam se više sviđa.
Kalup promjera 24 cm!
Biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
1/2 praška za pecivo
2 kašike gustina
3 kašike brašna
50 gr mljevenih oraha
Nadjev:
250 gr putera
250 gr šećera u prahu
250 gr Nutelle ili nekog drugog nugat namaza
100 gr sjeckanih oraha
100 gr mljevenih oraha
Preliv kora:
4 rebra čokolade za kuhanje
8 kašika mlijeka
Dekoracija:
šlag krema
Rernu zagrijte na 180 stepeni.
Odvojite bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u čvrst snijeg. Postepeno dodajite šećer i miksajte i dalje dok sav šećer ne upotrijebite, a šlag bude divno čvrst. Zatim dodajite jedan po jedan žumanjak i miksajte i dalje. Kad se smjesa fino sjedinila isključite mikser.
Brašno pomiješajte sa gustinom i praškom za pecivo pa ga špatulom lagano umiješajte u smjesu, miješajući odozdo prema gore, laganim pokretima. Na kraju umiješajte i mljevene orahe. Kad ste sve fino sjedinili, masu sipajte u papirom obložen kalup za torte promjera 24 cm, poravnajte i stavite peći u zagrijanu rernu oko 15-tak minuta.
Ispečen biskvit ostavite da se ohladi u kalupu, zatim skinite obruč, biskvit okrenite naopako i odstranite pek papir.
Ohlađen prerežite na 2 dijela.
Na laganoj vatri izmiješajte čokoladu i mlijeko, pa kad smjesa postane glatka, prelijte obe kore ovim preljevom.
Puter i šećer u prahu izmiksajte pjenasto, pa dodajte Nutellu i dalje miksajući. Na kraju umiješajte sjeckane i mljevene orahe. Fil će biti fino čvrst i vrlo pogodan za premazivanje kora.
Prvu koru premažite nadjevom, poklopite drugom korom i premažite nadjevom, pa nadjev rasporedite i po obodu torte.
Ostavite u frižider da se još fino stisne oko dva sata.
Šlag pripremite prema uputstvu na vrećici ali sa mineralnom vodom jer je čvršći i pogodniji za dekoraciju.
Slastičarskim špricem bogato dekorišite cijelu tortu. Ostaviti u frižider najbolje preko noći.
Uživajte u predivnom okusu.
Primjedbe
Objavi komentar