TEPSIDE PEYNIRLI PIDE

Dekorativno i  ukusno tursko pecivo sa nadjevom od svježeg sira i špinata. Uz šolju mlijeka ili jogurta - eto vam kompletnog ručka :)



Mjera je šolja od 200 ml!

Sastojci za tijesto:


  • 4 šolje brašna
  • 1,5 supena kašika suhog kvasca
  • 1 čajna kašika šećera
  • 1 supena kašika soli (ravna)
  • 100 ml ulja
  • cca 250 ml tople vode
Nadjev:

  • 350 gr svježeg sira
  • 150 gr blanširanog i isjeckanog špinata
  • 1 bjelanjak
  • so
Za premaz:

  • 1 žumanjak
  • malo ulja


Od svih navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, srednje mekano. Ostaviti pokriveno na toplom mjestu da se udvostruči.

Nadošlo tijesto premjesiti na pobrašnjenoj podlozi i oklagijom razvući u krug debljine 0,5 cm. Rezačem za krofne ili većom čašom isjecite krugove.

Za nadjev, pomiješati bjelanjak, sir, isjeckan špinat i posolite po ukusu.

Na svaki krug staviti po čajnu kašiku nadjeva.



Zatim rukama malo saviti svaki krug (sredina da ostane otvorena i da se vidi nadjev), a krajeve zalijepite jedan za drugi i dobro pritisnite. Dobit ćete oblik lađe. Ostatak tijesta opet razvaljajte, vadite krugove i ponavljajte postupak dok imate tijesta.

U nauljen pleh redati formirana peciva kao na slici ispod.


Viljuškom umutiti žumanjak sa malo ulja i kistom premazati pecivo.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Peciva ne moraju nadolaziti, nego ih odmah stavite peći da lijepo porumene i narastu. Kod mene taj proces pečenja traje otprilike 20-25 minuta.

Ispečena peciva pokrijte čistom krpom i ostavite da malo odmore - oko 10-tak minuta.

Fantastično su mekana i ukusna.



Možete kidati pecivo po pecivo ili jednostavno isjeći na željene komade i servirati uz šolju jogurta ili mlijeka.

Dobar tek :)




Primjedbe

  1. Ne znam izgovoriti naziv recepta, ali jako mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ljiljana,
    Da li se moze sve pripremiti i ostaviti u frizider preko noci ili bar 3-4 sata prije pecenja?
    Hvala puno!
    Nermina

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi