TEPSIDE PEYNIRLI PIDE
Dekorativno i ukusno tursko pecivo sa nadjevom od svježeg sira i špinata. Uz šolju mlijeka ili jogurta - eto vam kompletnog ručka :)
Mjera je šolja od 200 ml!
Sastojci za tijesto:
Zatim rukama malo saviti svaki krug (sredina da ostane otvorena i da se vidi nadjev), a krajeve zalijepite jedan za drugi i dobro pritisnite. Dobit ćete oblik lađe. Ostatak tijesta opet razvaljajte, vadite krugove i ponavljajte postupak dok imate tijesta.
U nauljen pleh redati formirana peciva kao na slici ispod.
Viljuškom umutiti žumanjak sa malo ulja i kistom premazati pecivo.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Peciva ne moraju nadolaziti, nego ih odmah stavite peći da lijepo porumene i narastu. Kod mene taj proces pečenja traje otprilike 20-25 minuta.
Ispečena peciva pokrijte čistom krpom i ostavite da malo odmore - oko 10-tak minuta.
Fantastično su mekana i ukusna.
Možete kidati pecivo po pecivo ili jednostavno isjeći na željene komade i servirati uz šolju jogurta ili mlijeka.
Dobar tek :)
Mjera je šolja od 200 ml!
Sastojci za tijesto:
- 4 šolje brašna
- 1,5 supena kašika suhog kvasca
- 1 čajna kašika šećera
- 1 supena kašika soli (ravna)
- 100 ml ulja
- cca 250 ml tople vode
Nadjev:
- 350 gr svježeg sira
- 150 gr blanširanog i isjeckanog špinata
- 1 bjelanjak
- so
Za premaz:
- 1 žumanjak
- malo ulja
Od svih navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, srednje mekano. Ostaviti pokriveno na toplom mjestu da se udvostruči.
Nadošlo tijesto premjesiti na pobrašnjenoj podlozi i oklagijom razvući u krug debljine 0,5 cm. Rezačem za krofne ili većom čašom isjecite krugove.
Za nadjev, pomiješati bjelanjak, sir, isjeckan špinat i posolite po ukusu.
Na svaki krug staviti po čajnu kašiku nadjeva.
Zatim rukama malo saviti svaki krug (sredina da ostane otvorena i da se vidi nadjev), a krajeve zalijepite jedan za drugi i dobro pritisnite. Dobit ćete oblik lađe. Ostatak tijesta opet razvaljajte, vadite krugove i ponavljajte postupak dok imate tijesta.
U nauljen pleh redati formirana peciva kao na slici ispod.
Viljuškom umutiti žumanjak sa malo ulja i kistom premazati pecivo.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Peciva ne moraju nadolaziti, nego ih odmah stavite peći da lijepo porumene i narastu. Kod mene taj proces pečenja traje otprilike 20-25 minuta.
Ispečena peciva pokrijte čistom krpom i ostavite da malo odmore - oko 10-tak minuta.
Fantastično su mekana i ukusna.
Možete kidati pecivo po pecivo ili jednostavno isjeći na željene komade i servirati uz šolju jogurta ili mlijeka.
Dobar tek :)
Ne znam izgovoriti naziv recepta, ali jako mi se sviđa.
OdgovoriIzbrišiLjiljana,
OdgovoriIzbrišiDa li se moze sve pripremiti i ostaviti u frizider preko noci ili bar 3-4 sata prije pecenja?
Hvala puno!
Nermina