PIRJAN OD ŠPINATA I BULGURA
Fantastičan i jako ukusan prilog uz bilo koju vrstu mesa, a uz dodatak pavlake ili milerama - čak i samostalan obrok.
Savršeno se uklopio uz piletinu i krompir.
Moram naglasiti da je priprema najjednostavnija na svijetu, zato ne oklijevajte, probajte i vi :)
Napominjem da ovaj pirjan možete pripremiti i u rerni, s tim da tokom pripreme bar dva puta promiješate kašikom odozdo prema gore i provjerite da li treba doliti malo vode i da umjesto bulgura možete koristiti rižu.
Savršeno se uklopio uz piletinu i krompir.
Moram naglasiti da je priprema najjednostavnija na svijetu, zato ne oklijevajte, probajte i vi :)
Napominjem da ovaj pirjan možete pripremiti i u rerni, s tim da tokom pripreme bar dva puta promiješate kašikom odozdo prema gore i provjerite da li treba doliti malo vode i da umjesto bulgura možete koristiti rižu.
Sastojci:
- 500 gr špinata
- 4 režnja bijelog luka
- 100 gr bulgura
- 1 dcl vode
- 50 ml maslinovog ulja
- so
- biber
Bulgur oprati i potopiti u ključalu vodu, pa ostaviti da odstoji 20-tak minuta.
Špinat dobro oprati, ocijediti i isjeckati na manje trakice.
Bijeli luk isjeckati sitno.
U šerpu za pirjanje - stavite pola količine pripremljenog špinata, pospite bijeli luk, posolite i pobiberite, pospite ocijeđenim bulgurom, pa stavite drugi red nasjeckanog špinata. Opet posoliti i pobiberiti /pazite da ne pretjerate). Zalijte sa 1 dcl vode i maslinovim uljem, pa stavite na ringlu - srednje jaka temperatura.
Kad prokuha povremeno promiješajte i dinstajte sve dok bulgur ne bude skuhan ili riža ako pripremate s rižom. Po potrebi dolijte tek malo vode.
Kad se bulgur skuha i vaše jelo je gotovo.
Poslužite toplo. Po želji možete preko naribati parmezan ili preliti pavlakom, mileramom itd.
Dobar tek uz ovo fino i jednostavno jelo :)
Primjedbe
Objavi komentar