PREVRNUTI KOLAČ SA JABUKAMA
Kad bi mene pitali - od svih voćnih kolača - kolači sa jabukama i višnjama su mi najdraži.
Nekako se uvijek brzo pojedu i predivno mirišu.
Danas je bio ovaj jednostavan i brz kolač, ali ništa manje ukusan od svih ostalih kolača sa jabukama.
Nadjev:
Nekako se uvijek brzo pojedu i predivno mirišu.
Danas je bio ovaj jednostavan i brz kolač, ali ništa manje ukusan od svih ostalih kolača sa jabukama.
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 100 gr mljevenog keksa
- sok 1 limuna
- kesica mljevenog cimeta
- 1 kašičica muškatnog oraščića
- 1,5 kašika ruma (nije obavezno)
Kora:
- 5 jaja
- 250 gr šećera
- 125 gr brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 150 ml ulja
i
šećer u prahu za posipanje
Jabuke oguliti, pa isjeckati na manje kockice. Preliti ih limunovim sokom i izmješati.
Okrugli kalup promjera 28 cm premazati uljem i posuti mljevenim keksom. Preko keksa rasporediti isjeckane jabuke, pa ih posuti cimetom, muškatnim oraščićem i poprskati rumom.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Pjenasto izmiksati cijela jaja i šećer, a zatim dodati brašno, prašak za pecivo i nastaviti mućenje još malo. Sipati ulje i mutiti još oko 1 minut.
Smjesu sipati preko jabuka. Peći u zagrijanoj rerni 30-35 minuta.
Ispečen kolač ostaviti da se hladi oko 20 minuta.
Nožem obići oko obruča kalupa i kolač prevrnuti na pladanj za posluživanje.
Ostaviti da se potpuno ohladi.
Prije posluženja obilno posuti šećerom u prahu i rezati na trokutiće ili romboide.
Primjedbe
Objavi komentar