KROASANI SA ČOKOLADOM
Ko ih ne voli? Još kad su punjeni čokoladom - e to je tek užitak za sva čula. Radila sam ih jučer za rođendan mog sestrića.
Budete li pratili postupak izrade, rezultat neće izostati.
Napominjem da sam od jednog tijesta radila dvije vrste peciva: ove kroasane i "čvor" peciva koja ću, također objaviti. Znači tijesto nije ni slatko ni slano, pa možete raditi i slanu i slatku verziju. Ukoliko želite samo slatku dodajte više šećera ili obrnuto :)
Napominjem da ako želite raditi samo jednu vrstu peciva, sastojke prepolovite, ovo je mjera za dvije verzije.
Sastojci za tijesto "2 u 1" (za slana i slatka peciva):
1200 gr brašna
1 kašika soli
1 kašika šećera
2 jaja
10 kašika ulja
2 kašike suhog kvasca
1 kašika alkoholnog sirćeta
3 dcl mlijeka
mlaka voda - količina po potrebi
220 gr margarina ili putera
Za punjenje:
kockice tamne čokolade
+
1 jaje za premaz
šećer u prahu za posipanje
U posudi pomiješati brašno, so, šećer, viljuškom umućena jaja, suhi kvasac, sirće i uz dodatak mlakog mlijeka i mlake vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto. Dobro izraditi rukama, pa pokriti i ostaviti na toplom da se udupla.
Nadošlo tijesto prebacite na pobrašnjen sto, premjesite rukama i podijelite na 2 dijela (za dvije verzije).
Prvi dio tijesta opet podijelite u 8 istih loptica.
Svaku lopticu razvući u krug dimenzija srednjeg tanjira.
Preko prvog kruga narezati margarin ili puter na kriške i poredati, pa staviti drugi krug, koji opet pokrijete kriškicama margarina, pa treći i tako sve do zadnjeg-osmog, koji se ne premazuje.
Kad ste završili redanje svih krugova, oklagijom razvucite što veći krug, otprilike debljine 0,5 cm.
Rezačem za tijesto ga isjecite na 16 dijelova.
Na svaki trougao staviti kockicu čokolade.
Na širem kraju trougla malo zarežite tijesto (vidljivo na slici ispod) i zarolajte kroasan, pri tom izvlačeći vrh trougla kako bi dobili što više namotaja - time će i tijesto biti lisnatije i ljepše. Krajeve kroasana savijte prema unutra.
Formirane kroasane redati na papirom obložen pleh za pečenje.
Pokrijte krpom i ostavite još oko pola sata.
Umutiti jaje i četkicom premazati nadošle kroasane.
Peći u rerni zagrijanoj na 190 stepeni oko 20 minuta da narastu, razlistaju se i lijepo porumene.
Dobit ćete divnu hrskavu koricu i predivnu mekanu unutrašnjost.
Ostavite da se malo prohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu.
Uživanje može da počne :)
P.S. Za drugi dio tijesta slijedeći recept!
Pa čoko presjek :D
Budete li pratili postupak izrade, rezultat neće izostati.
Napominjem da sam od jednog tijesta radila dvije vrste peciva: ove kroasane i "čvor" peciva koja ću, također objaviti. Znači tijesto nije ni slatko ni slano, pa možete raditi i slanu i slatku verziju. Ukoliko želite samo slatku dodajte više šećera ili obrnuto :)
Napominjem da ako želite raditi samo jednu vrstu peciva, sastojke prepolovite, ovo je mjera za dvije verzije.
Sastojci za tijesto "2 u 1" (za slana i slatka peciva):
1200 gr brašna
1 kašika soli
1 kašika šećera
2 jaja
10 kašika ulja
2 kašike suhog kvasca
1 kašika alkoholnog sirćeta
3 dcl mlijeka
mlaka voda - količina po potrebi
220 gr margarina ili putera
Za punjenje:
kockice tamne čokolade
+
1 jaje za premaz
šećer u prahu za posipanje
U posudi pomiješati brašno, so, šećer, viljuškom umućena jaja, suhi kvasac, sirće i uz dodatak mlakog mlijeka i mlake vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto. Dobro izraditi rukama, pa pokriti i ostaviti na toplom da se udupla.
Nadošlo tijesto prebacite na pobrašnjen sto, premjesite rukama i podijelite na 2 dijela (za dvije verzije).
Prvi dio tijesta opet podijelite u 8 istih loptica.
Svaku lopticu razvući u krug dimenzija srednjeg tanjira.
Preko prvog kruga narezati margarin ili puter na kriške i poredati, pa staviti drugi krug, koji opet pokrijete kriškicama margarina, pa treći i tako sve do zadnjeg-osmog, koji se ne premazuje.
Kad ste završili redanje svih krugova, oklagijom razvucite što veći krug, otprilike debljine 0,5 cm.
Rezačem za tijesto ga isjecite na 16 dijelova.
Na svaki trougao staviti kockicu čokolade.
Na širem kraju trougla malo zarežite tijesto (vidljivo na slici ispod) i zarolajte kroasan, pri tom izvlačeći vrh trougla kako bi dobili što više namotaja - time će i tijesto biti lisnatije i ljepše. Krajeve kroasana savijte prema unutra.
Formirane kroasane redati na papirom obložen pleh za pečenje.
Pokrijte krpom i ostavite još oko pola sata.
Umutiti jaje i četkicom premazati nadošle kroasane.
Peći u rerni zagrijanoj na 190 stepeni oko 20 minuta da narastu, razlistaju se i lijepo porumene.
Dobit ćete divnu hrskavu koricu i predivnu mekanu unutrašnjost.
Ostavite da se malo prohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu.
Uživanje može da počne :)
P.S. Za drugi dio tijesta slijedeći recept!
Pa čoko presjek :D
Primjedbe
Objavi komentar