ŠARENI UČKUR BUREK
U Bosni se šarenim burekom zove onaj burek koji se pravi od mljevenog mesa uz dodatak krompira.
Klasičan naziv "burek" ima onaj burek koji se pravi isključivo od teleće šnicle isjeckane na kockice uz dodatak luka, soli i bibera - krompira nema! Neki ga zovu i "sjecani" burek jer se meso sjecka.
Učkur burek se pravi na malo drugačiji, jednostavniji način, a meni lično je najukusniji. Kore budu divno hrskave i tanke, fil ravnomjerno raspoređen kroz cijelu jufku.
Predstavljam vam ovaj recept isključivo na molbu mojih prijateljica koje ne znaju razvući kore za pitu, a vole dobar burek. Jednostavno je i stvarno će vam uspjeti uvijek.
Sve ću vam prikazati fotografijama, pa se nadam da će vam se svidjeti i da nećete imati nikakvih problema. Detaljna sam možda i previše :D
Mjera je za veliki pleh od rerne!
Sastojci za tijesto:
600-700 gr bijelog brašna
1 kašičica soli
2-3 kašike ulja
mlaka voda - količina po potrebi
Nadjev:
500 gr krompira
500 gr mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1 stručak mladog luda (nije pod moranje)
biber
so (možete dodati i malo vegete ako volite)
+
ulje
Zaljev:
1,5 dcl vode
prstohvat soli
2 kašike ulja
Već sam napisala da je mjera za veliki pleh od rerne. Ja sam radila dva pleha, jer kod mene to ode za jedan dan, svi u kući vole pitu - najviše. Bosna je to :D
U posudu prosijati brašno, dodati so i ulje pa dodavati mlake vode toliko da zamijesite žilavo glatko, neljepljivo tijesto. Nikako ne smije biti tvrdo. Možda će zvučati smiješno, ali najbolji omjer tvrdoće tijesta je da pipnete ušnu resicu - e te tvrdoće i žilavosti treba da bude i tijesto za pitu :)
Dobro ga izradite rukama, podijelite na 3 lopte, svaku oblikujte fino i premažite uljem, pa poredajte na neku pobrašnjenu tacnu, pokrijte streč folijom i ostavite da odstoji dok vi pripremite nadjev.
Krompir za pitu možete naribati ili isjeckati, meni je daleko ljepše kad je krompir sjeckan. To isto uradite i sa crvenim i mladim lukom. Stavite ga u cjediljku, posolite i pobiberite i dobro izmješajte. Ostavite tako da stoji u cjediljci na nekoj šerpi kako bi višak vode kapao dole.
Mljeveno meso posolite i pobiberite po ukusu i dobro izmješajte.
E sad se bacamo na razvijanje jufke.
Sto pobrašnite i stavite prvu loptu tijesta na brašno, pa još malo pospite brašnom odozgo.
Oklagijom razvijte jufku na veličinu 50-60 cm. To vam je vrlo jednostavno, obično svi imaju problema sa razvijanjem i tanjenjem jufke većeg obima. Kad ste razvukli jufku na tu dimenziju, premažite je sa 4-5 kašika ulja da bude kompletno fino premazana uljem. Ovo možete uraditi i dlanom. To ćete vidjeti na slici ispod.
Količinu krompira u cjediljci podijelite rukom tako da dobijete 3 iste mjere - za 3 jufke.
Prvi dio krompira pospite po krajevima nauljene jufke. Znači okolo u krug svuda poredati krompir (slika ispod).
Količinu mljevenog mesa također podijelite na 3 jednaka dijela, pa prvi dio poredajte preko krompira (slika dole).
Kad ste to sve uradili, sad krajeve jufke prebacite preko nadjeva. Znači ići polako ukrug i savijati krajeve kako bi prekrili fil - slika ispod će reći kako.
Slijedeće što ćete raditi je ovo: kao što ste savili krajeve preko fila, tako nastavljate redom motati jufku, s tim što svaki put povlačite pomalo fil prema sebi. Primjetit ćete kako se jufka fino tanji i tako motajte i motajte sve dok vam jufka ne pukne u sredini. Ona će se toliko istanjiti da će popucati u sredini, ali to tako i treba da bude.
Na slici iznad vidite kolika jufka dođe na kraju - fil bude ravnomjerno raspoređen kroz cijelu jufku, a ona je jako podatka za oblikovati kako želite.
Taj dio koji vam je popucao možete jednostavno odrezati nožem i baciti (to je vrlo malo tijesta).
Nauljite pleh i režite komade jufke, pa ih redajte u pleh jedan do drugog. Možete raditi i u velikom okruglom plehu, možete praviti male zvrkove, samo siječete komade kolike trebate.
Isti postupak ponovite i sa ostale dvije jufke. Možda se čini komplikovano ali je u stvarno relativno brzo i skroz jednostavno.
Kad ste formirali pitu, malo je pouljite, isjecite na željene komade i stavite da se peče u rernu zagrijanu na 190 stepeni oko 35-40 minuta, zavisno od vaše rerne.
Sastojke za zaljev staviti da prokuhaju, pa pitu - 5-6 minuta prije kraja pečenja izvadite iz rerne, prelijte zaljevom i vratite u rernu na 5-6 minuta, da pita popije zaljev.
Poslužiti toplu uz obavezan jogurt ili kefir.
Prijatno i sretno u izradi bureka :)
Sad idu slike da vidite kako to sve izgleda na kraju...
Klasičan naziv "burek" ima onaj burek koji se pravi isključivo od teleće šnicle isjeckane na kockice uz dodatak luka, soli i bibera - krompira nema! Neki ga zovu i "sjecani" burek jer se meso sjecka.
Učkur burek se pravi na malo drugačiji, jednostavniji način, a meni lično je najukusniji. Kore budu divno hrskave i tanke, fil ravnomjerno raspoređen kroz cijelu jufku.
Predstavljam vam ovaj recept isključivo na molbu mojih prijateljica koje ne znaju razvući kore za pitu, a vole dobar burek. Jednostavno je i stvarno će vam uspjeti uvijek.
Sve ću vam prikazati fotografijama, pa se nadam da će vam se svidjeti i da nećete imati nikakvih problema. Detaljna sam možda i previše :D
Mjera je za veliki pleh od rerne!
Sastojci za tijesto:
600-700 gr bijelog brašna
1 kašičica soli
2-3 kašike ulja
mlaka voda - količina po potrebi
Nadjev:
500 gr krompira
500 gr mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1 stručak mladog luda (nije pod moranje)
biber
so (možete dodati i malo vegete ako volite)
+
ulje
Zaljev:
1,5 dcl vode
prstohvat soli
2 kašike ulja
Već sam napisala da je mjera za veliki pleh od rerne. Ja sam radila dva pleha, jer kod mene to ode za jedan dan, svi u kući vole pitu - najviše. Bosna je to :D
U posudu prosijati brašno, dodati so i ulje pa dodavati mlake vode toliko da zamijesite žilavo glatko, neljepljivo tijesto. Nikako ne smije biti tvrdo. Možda će zvučati smiješno, ali najbolji omjer tvrdoće tijesta je da pipnete ušnu resicu - e te tvrdoće i žilavosti treba da bude i tijesto za pitu :)
Dobro ga izradite rukama, podijelite na 3 lopte, svaku oblikujte fino i premažite uljem, pa poredajte na neku pobrašnjenu tacnu, pokrijte streč folijom i ostavite da odstoji dok vi pripremite nadjev.
Krompir za pitu možete naribati ili isjeckati, meni je daleko ljepše kad je krompir sjeckan. To isto uradite i sa crvenim i mladim lukom. Stavite ga u cjediljku, posolite i pobiberite i dobro izmješajte. Ostavite tako da stoji u cjediljci na nekoj šerpi kako bi višak vode kapao dole.
Mljeveno meso posolite i pobiberite po ukusu i dobro izmješajte.
E sad se bacamo na razvijanje jufke.
Sto pobrašnite i stavite prvu loptu tijesta na brašno, pa još malo pospite brašnom odozgo.
Oklagijom razvijte jufku na veličinu 50-60 cm. To vam je vrlo jednostavno, obično svi imaju problema sa razvijanjem i tanjenjem jufke većeg obima. Kad ste razvukli jufku na tu dimenziju, premažite je sa 4-5 kašika ulja da bude kompletno fino premazana uljem. Ovo možete uraditi i dlanom. To ćete vidjeti na slici ispod.
Količinu krompira u cjediljci podijelite rukom tako da dobijete 3 iste mjere - za 3 jufke.
Prvi dio krompira pospite po krajevima nauljene jufke. Znači okolo u krug svuda poredati krompir (slika ispod).
Količinu mljevenog mesa također podijelite na 3 jednaka dijela, pa prvi dio poredajte preko krompira (slika dole).
Kad ste to sve uradili, sad krajeve jufke prebacite preko nadjeva. Znači ići polako ukrug i savijati krajeve kako bi prekrili fil - slika ispod će reći kako.
Slijedeće što ćete raditi je ovo: kao što ste savili krajeve preko fila, tako nastavljate redom motati jufku, s tim što svaki put povlačite pomalo fil prema sebi. Primjetit ćete kako se jufka fino tanji i tako motajte i motajte sve dok vam jufka ne pukne u sredini. Ona će se toliko istanjiti da će popucati u sredini, ali to tako i treba da bude.
Na slici iznad vidite kolika jufka dođe na kraju - fil bude ravnomjerno raspoređen kroz cijelu jufku, a ona je jako podatka za oblikovati kako želite.
Taj dio koji vam je popucao možete jednostavno odrezati nožem i baciti (to je vrlo malo tijesta).
Nauljite pleh i režite komade jufke, pa ih redajte u pleh jedan do drugog. Možete raditi i u velikom okruglom plehu, možete praviti male zvrkove, samo siječete komade kolike trebate.
Isti postupak ponovite i sa ostale dvije jufke. Možda se čini komplikovano ali je u stvarno relativno brzo i skroz jednostavno.
Kad ste formirali pitu, malo je pouljite, isjecite na željene komade i stavite da se peče u rernu zagrijanu na 190 stepeni oko 35-40 minuta, zavisno od vaše rerne.
Sastojke za zaljev staviti da prokuhaju, pa pitu - 5-6 minuta prije kraja pečenja izvadite iz rerne, prelijte zaljevom i vratite u rernu na 5-6 minuta, da pita popije zaljev.
Poslužiti toplu uz obavezan jogurt ili kefir.
Prijatno i sretno u izradi bureka :)
Sad idu slike da vidite kako to sve izgleda na kraju...
Primjedbe
Objavi komentar