INTEGRALNI ĐEVRECI
Uh što volim đevreke!!! Kako samo divno mirišu. Danas sam ih prilagodila svom ukusu, radila sam ih u integralnoj verziji i moram reći da su nas baš oduševili.
Okolo hrskava korica i divna, mekana unutrašnjost. Idealni za party, doručak, večeru...za sve :)
Sastojci za tijesto:
700 gr bijelog brašna
100 gr integralnog ječmenog brašna
200 gr heljdinog brašna
1 supena kašika suhog kvasca
1 supena kašika soli
1 čajna kašika šećera
150 ml ulja
2 žumanjka
2 supene kašike mljevenog lana
mlaka voda - količina po potrebi
+
2 bjelanjka (za umakati đevreke)
i
150 gr sjemenki susama
sjemenke maka i čurekota (po želji)
Prvo u suhu tavu staviti sjemenke susama i propržiti ih uz miješanje do fine smeđe boje. Tako će dobiti intenzivan i divan miris i okus.
Propržene sjemenke prebaciti u tanjir i ostaviti da se ohlade.
U posudu prosijati sve tri vrste brašna pa dobro izmješati. Dodati so, šećer, ulje, mljeveni lan, žumanjke, suhi kvasac i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje tvrdo glatko tijesto. Dobro ga izraditi rukama, staviti u nauljenu plastičnu posudu, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i premjesiti rukama. Oblikovati finu loptu tijesta.
Uz pomoć oklagije razvaljati na 0,5 cm debljine i kalupom za krofne ili većom čašom izrezivati okrugle oblike.
Vi možete otkidati loptice tijesta pa raditi đevreke, meni je ovako jednostavnije. Od tih kružića oblikujem valjak, fino ga razvaljam rukama na dužinu 20-tak cm i samo spojim krajeve. Tako formiram đevrek.
Svaki đevrek umakati jednom stranom u bjelanjke, pa u proprženi susam (mak, čurekot). Redati na pek papirom obložen pleh za pečenje.
Rerna treba biti zagrijana na 200 stepeni.
Đevreke odmah stavljati da se peku oko 15-tak minuta da lijepo porumene.
Od ove mjere tijesta meni je izašlo 28 manjih đevreka. (3 pleha od rerne). Veličinu prilagodite svojim željama, meni su baš ovako slatki.
Ispečene đevreke pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da malo omekšaju. Zatim možete navaliti na njih :)
Ukoliko volite slanije đevreke, možete dodati so u bjelanjke, malo viljuškom umutiti i raditi dalje po receptu.
Obradujte i sebe i svoju djecu :) Mnooooogo zdravija i ukusnija varijanta od onih iz pekare.
Okolo hrskava korica i divna, mekana unutrašnjost. Idealni za party, doručak, večeru...za sve :)
Sastojci za tijesto:
700 gr bijelog brašna
100 gr integralnog ječmenog brašna
200 gr heljdinog brašna
1 supena kašika suhog kvasca
1 supena kašika soli
1 čajna kašika šećera
150 ml ulja
2 žumanjka
2 supene kašike mljevenog lana
mlaka voda - količina po potrebi
+
2 bjelanjka (za umakati đevreke)
i
150 gr sjemenki susama
sjemenke maka i čurekota (po želji)
Prvo u suhu tavu staviti sjemenke susama i propržiti ih uz miješanje do fine smeđe boje. Tako će dobiti intenzivan i divan miris i okus.
Propržene sjemenke prebaciti u tanjir i ostaviti da se ohlade.
U posudu prosijati sve tri vrste brašna pa dobro izmješati. Dodati so, šećer, ulje, mljeveni lan, žumanjke, suhi kvasac i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje tvrdo glatko tijesto. Dobro ga izraditi rukama, staviti u nauljenu plastičnu posudu, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i premjesiti rukama. Oblikovati finu loptu tijesta.
Uz pomoć oklagije razvaljati na 0,5 cm debljine i kalupom za krofne ili većom čašom izrezivati okrugle oblike.
Vi možete otkidati loptice tijesta pa raditi đevreke, meni je ovako jednostavnije. Od tih kružića oblikujem valjak, fino ga razvaljam rukama na dužinu 20-tak cm i samo spojim krajeve. Tako formiram đevrek.
Svaki đevrek umakati jednom stranom u bjelanjke, pa u proprženi susam (mak, čurekot). Redati na pek papirom obložen pleh za pečenje.
Rerna treba biti zagrijana na 200 stepeni.
Đevreke odmah stavljati da se peku oko 15-tak minuta da lijepo porumene.
Od ove mjere tijesta meni je izašlo 28 manjih đevreka. (3 pleha od rerne). Veličinu prilagodite svojim željama, meni su baš ovako slatki.
Ispečene đevreke pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da malo omekšaju. Zatim možete navaliti na njih :)
Ukoliko volite slanije đevreke, možete dodati so u bjelanjke, malo viljuškom umutiti i raditi dalje po receptu.
Obradujte i sebe i svoju djecu :) Mnooooogo zdravija i ukusnija varijanta od onih iz pekare.
Primjedbe
Objavi komentar