KROFNICE IZ RERNE SA DŽEMOM OD KAJSIJA
Krofne vole skoro svi, međutim, mnogi ih izbjegavaju praviti zbog velike količine ulja u kom se prže.
Do danas nisam probala krofnice iz rerne, pa sam današnji dan iskoristila da ih konačno i probam. I moram vam reći da su zaista odlične.
Ne budu šuplje kao one pržene, divne su i pune strukture, mekane i ukusne. Punila sam ih džemom od kajsija i to je bio pun pogodak.
Divno sunčano popodne, kafica u vrtu i na stolu - krofnice... fantazija, zar ne? :)
Potrebni sastojci su slijedeći:
500 gr brašna
1 kesica instant kvasca
2 žumanjka
70 gr otopljenog i prohlađenog putera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1,5 dcl mlijeka
mlaka voda po potrebi
50 gr šećera
Za nadjev:
džem od kajsija ili po vašem izboru
šećer u prahu za posipanje
U posudi izmiješati brašno sa vanilin šećerom, šećerom, suhim kvaascem, prstohvatom soli, pa dodati malo umućene žumanjke, otopljen i prohlađen puter, mlako mlijeko i rukom miješati da se dobije fina kompaktna i glatka masa. Ako je potrebno dodajte još malo mlake vode, ovisi od brašna koliko će trebati tečnosti.
Tijesto treba biti iste konzistencije kao tijesto za pitu.
Tijesto prebaciti u nauljenu plastičnu posudu i pokriti. Ostaviti na toplom mjestu oko 45 minuta da se masa udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, blago premjesiti, pa oklagijom razvući na debljinu od 1 cm.
Čašom ili modlom vaditi krugove željene veličine. Svaki krug udubiti u sredini.
Redati krofne na papirom obložen pleh, pokriti i ostaviti da odstoje još oko 30-40 minuta.
Nadošle krofne još jednom pritisnuti u sredini i staviti po kašičicu džema od kajsije.
Krofnice peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20-tak minuta da lijepo porumene.
Još tople krofne posuti šećerom u prahu.
Poslužite uz kafu ili čaj i uživajte :)))
Do danas nisam probala krofnice iz rerne, pa sam današnji dan iskoristila da ih konačno i probam. I moram vam reći da su zaista odlične.
Ne budu šuplje kao one pržene, divne su i pune strukture, mekane i ukusne. Punila sam ih džemom od kajsija i to je bio pun pogodak.
Divno sunčano popodne, kafica u vrtu i na stolu - krofnice... fantazija, zar ne? :)
Potrebni sastojci su slijedeći:
500 gr brašna
1 kesica instant kvasca
2 žumanjka
70 gr otopljenog i prohlađenog putera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1,5 dcl mlijeka
mlaka voda po potrebi
50 gr šećera
Za nadjev:
džem od kajsija ili po vašem izboru
šećer u prahu za posipanje
U posudi izmiješati brašno sa vanilin šećerom, šećerom, suhim kvaascem, prstohvatom soli, pa dodati malo umućene žumanjke, otopljen i prohlađen puter, mlako mlijeko i rukom miješati da se dobije fina kompaktna i glatka masa. Ako je potrebno dodajte još malo mlake vode, ovisi od brašna koliko će trebati tečnosti.
Tijesto treba biti iste konzistencije kao tijesto za pitu.
Tijesto prebaciti u nauljenu plastičnu posudu i pokriti. Ostaviti na toplom mjestu oko 45 minuta da se masa udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, blago premjesiti, pa oklagijom razvući na debljinu od 1 cm.
Čašom ili modlom vaditi krugove željene veličine. Svaki krug udubiti u sredini.
Redati krofne na papirom obložen pleh, pokriti i ostaviti da odstoje još oko 30-40 minuta.
Nadošle krofne još jednom pritisnuti u sredini i staviti po kašičicu džema od kajsije.
Krofnice peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20-tak minuta da lijepo porumene.
Još tople krofne posuti šećerom u prahu.
Poslužite uz kafu ili čaj i uživajte :)))
Primjedbe
Objavi komentar