SIRNICA OD GOTOVIH KORA SA PREMAZOM
Kad vam se žuri i nemate vremena za domaće jufke, gotove kore su odlična zamjena.
Pita spremljena na ovaj, malo drugačiji način, izuzetno podsjeća na starinske kvasne pite naših baka, a kore budu divno mekane kao domaće. Tajna je u premazu, vidjet ćete i kakvom :)
Probajte i ovako, dopast će vam se ;)
Sastojci:
Pita spremljena na ovaj, malo drugačiji način, izuzetno podsjeća na starinske kvasne pite naših baka, a kore budu divno mekane kao domaće. Tajna je u premazu, vidjet ćete i kakvom :)
Probajte i ovako, dopast će vam se ;)
Sastojci:
- 500 gr gotovih kora za pitu
Premaz:
- 1 kesica suhog kvasca
- malo šećera
- so
- 3 jaja
- 4 šoljice (za kafu) mlijeka
- 2 šoljice ulja
- 20 ravnih kašika brašna
Nadjev:
- 400 gr mladog sira
- 2 jaja
- so
Suhi kvasac sipati u jednu čašu, pa dodati malo šećera, soli i malo mlake vode, izmiješati i ostaviti da fermentira.
Žicom umutiti jaja, pa dodati mlijeko, ulje, fermentirani kvasac i brašno. Mikserom izmiksati da nema grudvica. Posoliti po ukusu. Smjesa će biti poput smjese za palačinke.
U posebnoj posudi žicom umutiti jaja, dodati sir, fino kašikom sjediniti i posoliti.
Prebrojati kore u pakovanju. Kod mene ih je bilo 15 što je bilo taman za 5 rolatića. U principu tri kore idu za jednu savijaču.
Staviti prvu koru na sto, kašikom nanijeti otprilike 3 kašike premaza, pa kistom razmazati, staviti drugu koru, također premazati, a potom treću. Po kraju poredati dio nadjeva od sira, ostatak kore premazati premazom. Sa bočnih strana kore saviti prema unutra (kako nadjev ne bi curio prilikom pečenja) i zarolati.
Formiranu savijaču staviti u nauljen pleh. Ponoviti postupak sa ostatkom kora.
Premaz koji vam je preostao kistom premažite preko savijača.
Rerna treba biti zagrijana na 180 stepeni.
Staviti pitu da se peče oko 20-25 minuta - da lijepo porumeni.
Ispečenu pokriti čistom krpom da malo odmori, a potom isjeći na komade i poslužiti uz jogurt ili salatu.
Dobar tek :)
ja sa ovo probala sa štrudlom od jabuka, prdobro je
OdgovoriIzbriši