LIMUN KROFNE
Mekane krofne sa aromom limuna,
šuplje, pogodne za ubacivanje fila koji vam odgovara... Krofne koje moraju
uspjeti, samo ako pratite postupak u cijelosti :)))
Neka i vaš dom zamiriše tek isprženim krofnama i limunom :))))
Neka i vaš dom zamiriše tek isprženim krofnama i limunom :))))
Potrebno je:
2 jaja
1/2 l mlijeka
1,5 kesica suhog kvasca
1 kafena kašičica soli
2 kafene kašičice šećera
3 kašike ulja
naribana korica jednog limuna
sok od pola limuna
brašno po potrebi
šećer u prahu za posipanje
1 vanilin šećer
2 jaja
1/2 l mlijeka
1,5 kesica suhog kvasca
1 kafena kašičica soli
2 kafene kašičice šećera
3 kašike ulja
naribana korica jednog limuna
sok od pola limuna
brašno po potrebi
šećer u prahu za posipanje
1 vanilin šećer
U posudi izmiješati jaja, toplo
mlijeko, suhi kvasac, so, šećer, ulje, naribanu limunovu koricu, sok od pola
limuna i uz dodavanje brašna zamijesiti mekanije tijesto koje se još uvijek
pomalo lijepi za prste. Tako i treba da bude. Dobro umiješeno tijesto pokriti
krpom i ostaviti na toplom mjestu da nadođe.
Kad je tijesto nadošlo, još
jednom ga premjesiti nauljenom rukom, u posudi, dakle 2 puta nadolazi i
ostaviti da još jednom nadođe.
Prebaciti ga na pobrašnjen sto i
razvući oklagijom u krug debljine 1 cm. Okruglom čašom vaditi krofne i redati
ih na stolnjak koji ste posuli brašnom.
Pokriti ih drugom polovinom
stolnjaka i ostaviti da odstoje 30 minuta.
U šerpu nasuti ulja u visini 2,5
cm. Zagrijati ulje, ali ne previše. Uzmite drvenu kuhaču i dršku potopite u
ulje, ako se pojave mjehurići oko nje, to je prava temperatura za prženje.
Krofne stavljati da se
prže tako da ona strana koja je bila gore, prilikom prženja bude dole i naravno
čim ih poredate u ulje, poklopite ih.
Kratko pržite, čim porumene,
otklopite šerpu, okrenite krofne i pržite sa druge strane, ali ovaj put ne
poklapajte.
Vaditi ih na papirne ubruse da
se ocijedi višak masnoće.
Još tople posuti šećerom u prahu
u koji ste dodali vanilin šećer.
Šuplje su i divno mekane. Možete
ih puniti po želji rastopljenom čokoladom, raznim vrstama džemova i marmelada
ili samo preliti čokoladnom glazurom. Za šta god se odlučite, nestat će u trenu
:)
Primjedbe
Objavi komentar