INTEGRALNI SLANI ŠTAPIĆI
Fina i zdrava grickalica :)))
Sastojci:
400 gr bijelog brašna
200 gr integralnog raženog brašna
150 gr heljdinog brašna
100 gr susama
2 kašike mljevenih sjemenki lana
1 kesica suhog kvasca
3 čajne kašike soli
3 dcl mlake vode
180 ml ulja
Sjemenke susama propržiti na suhoj tavi da dobiju lijepu rumenu boju.
U posudi izmiješati brašno, pa dodati propržene sjemenke susama. Dodati so i ulje.
U mlakoj vodi samo izmiješati suhi kvasac pa dodati u smjesu sa brašnom. Rukom zamijesiti glatko tijesto.
Podijeliti ga na 2 dijela.
Prvi dio razvaljati u pravougaonik debljine malog prsta i sjekačem za tijesto isjeći u trake širine 1 cm.Dužinu štapića odredite sami. Moji su bili dugi oko 6-7 cm.
Pleh od rerne obložiti papirom pa redati štapiće.
Peći na 180 stepeni 10 minuta da malo porumene. Nemojte ih prepeći, bitno je samo da blago porumene po vrhu.
Od ove mjere izađu 2 i po pleha od rerne, što je više nego dovoljno grickalica za cijelu porodicu :D
Okolo hrskavi unutra mekani, predivni za grickanje i jako zarazni.
Sastojci:
400 gr bijelog brašna
200 gr integralnog raženog brašna
150 gr heljdinog brašna
100 gr susama
2 kašike mljevenih sjemenki lana
1 kesica suhog kvasca
3 čajne kašike soli
3 dcl mlake vode
180 ml ulja
Sjemenke susama propržiti na suhoj tavi da dobiju lijepu rumenu boju.
U posudi izmiješati brašno, pa dodati propržene sjemenke susama. Dodati so i ulje.
U mlakoj vodi samo izmiješati suhi kvasac pa dodati u smjesu sa brašnom. Rukom zamijesiti glatko tijesto.
Podijeliti ga na 2 dijela.
Prvi dio razvaljati u pravougaonik debljine malog prsta i sjekačem za tijesto isjeći u trake širine 1 cm.Dužinu štapića odredite sami. Moji su bili dugi oko 6-7 cm.
Pleh od rerne obložiti papirom pa redati štapiće.
Peći na 180 stepeni 10 minuta da malo porumene. Nemojte ih prepeći, bitno je samo da blago porumene po vrhu.
Od ove mjere izađu 2 i po pleha od rerne, što je više nego dovoljno grickalica za cijelu porodicu :D
Okolo hrskavi unutra mekani, predivni za grickanje i jako zarazni.
Divno izgledaju. Probam prvom prilikom ☺️
OdgovoriIzbrišiDivno izgledaju. Probam prvom prilikom ☺️
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
IzbrišiHvala vam. Nadam se da ćete biti zadovoljni. Veliki pozdrav!👋👋👋
Izbriši