SAVRŠENI KROASANI
Nema potrebe puno
opisivati ovu divotu koja se bukvalno topi u ustima... Mekani unutra, okolo
hrskavi, prijaju sami kao i uz razne vrste hladnih narezaka, namaza, čaj, kafu
itd...
Probala sam ih na razne načine, ali ovaj je definitivno najbolji, nema šanse da ne uspiju, odvažite se i probajte i vi :)))
Tijesto:
600 gr bijelog brašna
3 dcl mlakog mlijeka
1 kesica suhog kvasca
1/2 praška za pecivo
4 kašike ulja
1 mala kašičica šećera
2 male kašičice soli
1 jaje
Tijesto premazivati sa:
200 gr putera
Premaz kroasana prije pečenja:
1 jaje
malo soli
sjemenke čurekota i susama
Probala sam ih na razne načine, ali ovaj je definitivno najbolji, nema šanse da ne uspiju, odvažite se i probajte i vi :)))
Tijesto:
600 gr bijelog brašna
3 dcl mlakog mlijeka
1 kesica suhog kvasca
1/2 praška za pecivo
4 kašike ulja
1 mala kašičica šećera
2 male kašičice soli
1 jaje
Tijesto premazivati sa:
200 gr putera
Premaz kroasana prije pečenja:
1 jaje
malo soli
sjemenke čurekota i susama
U malo mlakog mlijeka potopiti suhi kvasac i
šećer, dobro promiješati pa ostaviti da nadođe.
U drugoj posudi izmiješati brašno sa praškom za pecivo, soli, jajetom, pa dodati nadošli kvasac i uz ostatak mlakog mlijeka zakuhati glatko, srednje tvrdo tijesto.
U drugoj posudi izmiješati brašno sa praškom za pecivo, soli, jajetom, pa dodati nadošli kvasac i uz ostatak mlakog mlijeka zakuhati glatko, srednje tvrdo tijesto.
Tijesto ne treba ostavljati da
nadolazi nego raditi odmah slijedeće:
Kuglu tijesta fino izraditi pa
od nje formirati 8-10 manjih loptica (ja sam danas pravila sa 10 loptica i
tijesto je fantastično, što više loptica, to će kroasani biti listaviji i sa
više slojeva).
Svaku lopticu razvaljati u tanki
list prečnika 15-20 cm.
Na razvučeno tijesto poredati
komadiće putera, zatim staviti drugi list tijesta pa opet narezan puter i tako
dok ne utrošite svih 8 ili 10 listova, s tim što se zadnji list ne prekriva
puterom.
Zatim oklagijom razvaljati tijesto u veći krug,
debljine 0,5 cm.
Sjekačem za tijesto isjeći prvo
na četvrtine, pa na osmine i na kraju na šesnaestine. Dakle od ove mjere
tijesta se dobije 16 srednje velikih kroasana.
Po želji kroasane možete puniti
raznim vrstama sira, šunke, salama i slično. Ja sam se danas odlučila za ovu
"praznu" varijantu.
Zarolati kroasane, poredati ih u
pek papirom obložen pleh i ostaviti na toplom mjestu da odstoje 45 minuta do
sat vremena.
Rernu zagrijati na 190°.
Umutiti jaje sa malo soli i pomoću kista
premazati nadošle kroasane prije pečenja.
Pospite ih sjemenkama čurekota i susama.
Peći ih u zagrijanoj rerni 15-20
minuta, da dobiju ovu divnu zlatnu boju.
Možete odmah uživati u njima,
tako su hrskavi i ukusni da nestanu dok su još topli.
Primjedbe
Objavi komentar