LAGANI SLOŽENAC
Ukusan, a može se reći i
jeftin ručak, upotpunit će vaš sedmični jelovnik :)
Po želji možete umjesto hrenovki koristiti omiljene kobasice ili ga napraviti jednostavno bez tog dodatka, umjesto riže možete koristiti bulgur, dodavati i oduzimati sve po vlastitom ukusu. Sigurna sam da će vam se svakako dopasti.
Izuzetno je fin i kad se jede hladan.
Po želji možete umjesto hrenovki koristiti omiljene kobasice ili ga napraviti jednostavno bez tog dodatka, umjesto riže možete koristiti bulgur, dodavati i oduzimati sve po vlastitom ukusu. Sigurna sam da će vam se svakako dopasti.
Izuzetno je fin i kad se jede hladan.
Količina sastojaka je za 4
osobe!
Potrebno je:
1 kg mladog krompira
2 veće mrkve
6 hrenovki
200 gr riže
mješavina povrća (količina po
vašoj želji): boranija, grašak, svježa paprika
Temeljac:
cca 1 litar vode
1 povrtna kocka za supu
4 kašike ulja
biber
vegeta po želji
peršun
Za početak krompir oguliti i isjeći
na ploške. Ostaviti ga potopljenog u vodi.
Rižu prebrati, oprati pod mlazom
vode i ocijediti.
Mrkvu i hrenovke isjeći na
kolutiće.
Temeljac staviti da prokuha, a
zatim ga skloniti sa ringle.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Pravougaoni pleh lagano nauljiti
pa poredati polovinu isječenog krompira. Preko krompira ravnomjerno posuti
pripremljenu rižu.Po riži poredati povrće, a zatim isječene hrenovke.
Po vrhu rasporediti drugu
polovinu pripremljenog krompira.
Sve zaliti temeljcem, posuti
sušenim peršunom i staviti u rernu da se peče otprilike 30-40 minuta. Za to
vrijeme će riža fino upiti svu tekućinu i vaše jelo je gotovo.
Za vrijeme pečenja provjeriti da
li je slučajno voda ukuhala, pa po potrebi doliti još malo vruće vode.
Poslužiti uz mileram, pavlaku,
svježu paradajz ili kupus salatu.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar