PUREĆA JETRA U CRNOM VINU
Odlična!
SASTOJCI:
400
gr pureće jetre
1
dcl mlijeka (za namakanje jetre)
2
veće glavice crvenog luka
4
režnja bijelog luka
1
kašika maslinovog ulja za dinstanje
2
kašike maslinovog ulja za marinadu
1
manja vezica svježeg peršuna
1,5
dcl crnog vina
so
biber
Očistiti
jetru od žilica, oprati je i natopiti u malo mlijeka, pa ostaviti
da odstoji jedan sat.
Kad
je odstajala u mlijeku, ocijediti je, posoliti i tako u komadima staviti na
teflon tavu na malo maslinovog ulja i na laganu vatru da se proprži
nekoliko minuta sa obje strane.
Crveni
luk očistiti i isjeći na ploške. Posuti po jetri i lagano pržiti još 10-tak
minuta.
Doliti
crno vino, još posoliti, pobiberiti i ostaviti da se krčka sve dok vino skroz
ne ukuha.
Jetra
će poprimiti finu aromu i miris vina, a bit će mekana i jako ukusna.
Posebno,
najbolje u blenderu, isjeckati bijeli luk, peršun i dodati maslinovo ulje pa
pripremiti marinadu.
Toplu
jetru servirati na zagrijan tanjir, pa posuti pripremljenom marinadom.
Poslužiti
kao samostalan obrok ili uz neki prilog i salatu po vašem izboru :)
Primjedbe
Objavi komentar