KINESKI KUPUS SA PILETINOM U KREM SOSU

Koliko sam primjetila kineski kupus je nepravedno zapostavljen u našoj kuhinji. Vrlo je brz za pripremu i zaista ukusan.

Inače, bogat je mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine, minerale, karotenoide itd.
Tradicija uzgajanja ovog povrća je stara oko 6000 godina. Bogat je izvor mnogih važnih vitamina, poput vitamina A, C i K, kao i vitaminom D koji poboljšava apsorpciju kalcija i fosfora i zbog toga utiče na zdravlje zuba i kostiju. Sadrži i znatne količine folne kiseline i vitamina B6.

Još puno toga bi se moglo reći o svojstvima kineskog kupusa, pa se nadam da sam vas, ukoliko niste ranije probali, zaintrigirala da ga i sami pripremite.

Ovo je veoma fina varijanta brzog i jako ukusnog ručka.


Za ovo fino jelo potrebno je:

500 gr pilećeg filea
500 gr kineskog kupusa
3 kašike kisele pavlake
1 kašika soya sosa
1 kašika Worcester sosa
suhi začini: korijander, curry, kurkuma, mljeveni đumbir
bio začin
so
biber
1 kašika gustina
1 dcl mlijeka
2 kašike ulja

Pileći file isjeći na rezance i staviti u tanjir. Posuti suhim začinima, soya sosom i Worcester sosom, dodati kašiku ulja i sve dobro izmiješati. Ostaviti meso da odstoji u ovoj marinadi najmanje 15 minuta, a možete i duže.


Kineski kupus oprati i isjeći na rezance.


U dubljoj tavi na ulju propržiti pileće meso toliko dugo da ne bude crveno nego samo blago proprženo. Rešetkastom kašikom izvaditi u tanjir i ostaviti sa strane.


U istu tavu staviti isječeni kineski kupus i dinstati tek da malo omekša. Zatim dodati kiselu pavlaku i dinstati jo9šo koju minutu miješajući kako bi se pavlaka fino rasporedila.
Zatim dodati meso koje ste ostavili sa strane, pa poklopiti i dinstati dok kupus omekša.
Taj proces traje otprilike 15-20 minuta. Za to vrijeme kupus će pustiti vodu i fino se krčkati.

U decilitru mlijeka izmiješati kašiku gustina i kad je kupus fino mekan, dodati mlijeko sa gustinom kako bi se sos zgusnuo. Po potrebi dosoliti i pobiberiti.

Poslužiti toplo uz kuhanu rižu ili krompir.

Prijatno :)







Primjedbe

Popularni postovi