RAFAELO KOCKE

Kokos... zaista volim njegov okus u kombinaciji sa čokoladom i vanilom, a to je tako fantastično spojeno u ovom jednostavnom, kremastom i sočnom kolaču. Definitivno jedan od mojih dražih kolača.

Čak i početnicama u kuhanju će zasigurno uspjeti :)


Kora:

5 bjelanjaka
300 gr šećera
100 gr brašna
150 gr kokosa
sok 1 limuna
1 prašak za pecivo

+

2 dcl mlijeka za zaliti ispečenu koru

Krema:

5 žumanjaka
2 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kesica pudinga od vanilije
5 dcl mlijeka
250 gr putera
100 gr šećera
1 vanilin šećer
60 gr čokolade

i

20 komada Petit beurre keksa
 /količina keksa ovisi o veličini tepsije u kojoj pečete kolač/

Odvojiti bjelanca i žumanca u odvojene posude.
Bjelanca umutiti zajedno sa šećerom i limunovim sokom u gustu smjesu.

Nakon toga, brašno, prašak za pecivo i kokos špatulom umiješati u umućene bjelanjke, fino izmiješati i sjediniti sastojke.


Rernu zagrijati na 180°.
Pleh za pečenje obložiti pek papirom. 

Pripremljenu smjesu istresti u pleh, poravnati špatulom i staviti da se peče od 20-25 minuta.


Ispečen biskvit zajedno sa papirom prenijeti u veću tacnu /ovo radim jer je lakše sjeći kocke, a vi možete biskvit ostaviti i u tepsiji, neće biti problema/.

Vruć biskvit preliti sa 2 dcl hladnog mlijeka i ostaviti da se ohladi.

Sada pripremamo kremu.

Žicom umutiti žumanca sa 2 kašike šećera, vanilin šećerom i brašnom. Smjesa mora biti bez grudvica.

Mlijeko staviti u šerpu da prokuha, zatim dodati pripremljenu smjesu sa žumancima i skuhati kao puding. Ostaviti da se potpuno ohladi.


U ohlađenu kremu dodati puter sobne temperature koji ćete isjeći na listiće i šećer. 

Mikserom dobro izmiksati u jednoličnu smjesu.

Smjesu zatim podijeliti na dva dijela.

Prvi dio ostat će svijetao.
Čokoladu istopiti na pari pa je dodati u drugi dio kreme i mikserom umutiti da smjesa bude svilenkaste strukture kao na slici.


Preko biskvita premazati žutu kremu.
Kekse natopiti u mlijeko i redati po žutoj kremi.


Preko keksa premazati tamni dio kreme.

Odozgo posuti kokosom i ostaviti u frižider da stoji par sati.


Sjeći na kocke i dekorisati šarenim bombonama.

Uživajte i vi u predivnom kokos-kremastom okusu :)






Primjedbe

Popularni postovi