ČOKO BANANICE I PJENASTE BOMBONE
Prava dječija radost, a i odrasli nisu imuni!
Ako mislite razveseliti dječicu u cijeloj ulici, onda napravite ove bananice i bombone, jer ih dosta izađe, a odličnog su okusa i ravne su originalu.
Ako mislite razveseliti dječicu u cijeloj ulici, onda napravite ove bananice i bombone, jer ih dosta izađe, a odličnog su okusa i ravne su originalu.
1
kg šećera
3
dcl vode
3
kesice želatine u prahu
1
bočica ekstrakta banane
Za
glazuru:
250
gr čokolade za kuhanje
komadić
putera
4-5 kašika ulja
+
šećer u prahu za valjanje
bombona
U šerpu staviti šećer, preliti
sa 2 dcl vode i neka prokuha na jakoj vatri. Od momenta kad proključa, kuhati
tačno 3 minute.
Želatin potopiti u 1 dcl vode
i ostaviti da odstoji dok prokuha šećer sa vodom.
Skloniti sa ringle, dodati
extrakt banane i nabubreli želatin i promiješati da se fino smjesa sjedini.
Tako vruću smjesu miksati
mikserom na najjačoj brzini 20 minuta.
Smjesa će se uduplati.
U nauljenu tepsiju istresti
izmiksanu smjesu, poravnati špatulom i ostaviti da se ohladi i stisne prvo na
sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.
Kad se smjesa stisnula, spremna
je za rezanje.
Okrenite tepsiju, istresite na
pek papir i oštrim nožem sjecite uzdužno na trake širine 1 cm.
Pola pripremljenih traka izrežite u štangle, a
drugi dio u kocke.
Čokoladu otopite na pari uz dodatak ulja i
putera da bude glatka.
Svaku štanglicu nabodite na čačkalicu i provucite
sa svih strana kroz čokoladu. Ostavite na pek papir da se ohladi.
Ja sam i dio kocki glazirala čokoladom, tako da
sam dobila i čokoladirane pjenaste bombone.
Ostatak kockica uvaljajte u
šećer u prahu i složite na tanjir.
NAPOMENA: Koristila sam pleh
dimenzija 40 x 22 cm i smjesa je bila visoka 2 cm, vi možete sipati u veći pleh
da bi dobili tanje bananice i bombone.
Prepolovite mjeru ako vam je ovo
previše.
Izdašno i jako ukusno, odlično
za dječije rođendane, popodnevne kafe ili kad jednostavno zaželite počastiti i
djecu iz susjedstva, jer ih zaista bude poprilično :)
Primjedbe
Objavi komentar