TART SA ŠUMSKIM VOĆEM
Ne znam kako bih ukratko opisala ovu ljepotu - sočno, moćno, a jednostavno... Tijesto je predivno, natopljeno sokom od voća, nadjev pjenast, ukusan...ma obavezno probajte :)
Tijesto:
150 gr putera
120 gr šećera
300 gr brašna
2 vanilin šećera
2 žumanjka
prstohvat soli
2 kašike hladne vode
Nadjev:
450 gr šumskog voća
4 bjelanjka
200 gr šećera u prahu
U posudu prosijati brašno, dodati šećer, vanilin šećer, žumanjke, prstohvat soli i hladan puter izrezan na listiće. Umijesiti glatko tijesto i oblikovati u loptu. Ne mora odmarati.
Odmah ga prebacite na pobrašnjen sto i razvaljajte oklagijom u krug za 3 cm veći od obima vašeg kalupa. Ja sam pekla u kalupu promjera 24 cm, a može i od 26 cm.
Kalup premazati puterom i pomoću oklagije prebaciti tijesto u kalup. Rukama poravnati po dnu, fino oblikovati stranice i izbockati tijesto viljuškom.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta da malo porumeni i malo se zapeče. Izvaditi iz rerne i staviti da se malo prohladi. Temperaturu u rerni smanjite na 150 stepeni.
Koristila sam zaleđeno šumsko voće, pa ga trebate odlediti i staviti u cjediljku da se ocijedi.
U međuvremenu izmiksati bjelanjke uz prstohvat soli u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer u prahu neprestano miksajući.
U dobro izmiksan šlag špatulom umiješati ocijeđeno šumsko voće i sve fino promiješati kako bi se sjedinilo.
Pripremljenom masom napuniti tijesto u kalupu, poravnati, staviti u rernu i peći na 150 stepeni još 40 minuta.
Ispečen tart ohladiti u kalupu, potom odvojiti stranice kalupa, isjeći i poslužiti.
Uživajte i vi uz malo, sasvim malo truda u fantastičnom okusu :)
Tijesto:
150 gr putera
120 gr šećera
300 gr brašna
2 vanilin šećera
2 žumanjka
prstohvat soli
2 kašike hladne vode
Nadjev:
450 gr šumskog voća
4 bjelanjka
200 gr šećera u prahu
U posudu prosijati brašno, dodati šećer, vanilin šećer, žumanjke, prstohvat soli i hladan puter izrezan na listiće. Umijesiti glatko tijesto i oblikovati u loptu. Ne mora odmarati.
Odmah ga prebacite na pobrašnjen sto i razvaljajte oklagijom u krug za 3 cm veći od obima vašeg kalupa. Ja sam pekla u kalupu promjera 24 cm, a može i od 26 cm.
Kalup premazati puterom i pomoću oklagije prebaciti tijesto u kalup. Rukama poravnati po dnu, fino oblikovati stranice i izbockati tijesto viljuškom.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta da malo porumeni i malo se zapeče. Izvaditi iz rerne i staviti da se malo prohladi. Temperaturu u rerni smanjite na 150 stepeni.
Koristila sam zaleđeno šumsko voće, pa ga trebate odlediti i staviti u cjediljku da se ocijedi.
U međuvremenu izmiksati bjelanjke uz prstohvat soli u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer u prahu neprestano miksajući.
U dobro izmiksan šlag špatulom umiješati ocijeđeno šumsko voće i sve fino promiješati kako bi se sjedinilo.
Pripremljenom masom napuniti tijesto u kalupu, poravnati, staviti u rernu i peći na 150 stepeni još 40 minuta.
Ispečen tart ohladiti u kalupu, potom odvojiti stranice kalupa, isjeći i poslužiti.
Uživajte i vi uz malo, sasvim malo truda u fantastičnom okusu :)
Primjedbe
Objavi komentar