RUČAK IZ STAKLENKE
Fantastičan i ukusan ručak, bez mnogo masnoće i bespotrebnih
kalorija :)
Ujedno ćete iskoristiti tegle koje vam stoje u ostavi, a ne znate šta ćete s njima :)
400
gr pilećeg filea
2
paprike
1
veća glavica crvenog luka
4
krompira
začin
za piletinu
maslinovo
ulje
biber
0,5
dl vode
Pileći file isjeći na kockice.
Obilno posuti začinima za piletinu i dobro izmješati. Pokriti prozirnom folijom
i ostaviti u frižider na sat vremena.
Crveni luk i papriku isjeći na
krupnije kocke.
Krompir oguliti, isjeći ga na
četvrtine i ostaviti u vodi dok meso stoji u frižideru.
Pripremiti čistu staklenku od 3
l.
Kad je meso odstajalo u
frižideru, zaliti ga sa malo maslinovog ulja i izmiješati.
Isječeni luk, papriku i krompir
sjediniti, dodati vegete, bibera i malo ulja pa izmješati.
U staklenku stavljati sloj mesa,
pa sloj povrća dok se ne utroše sastojci.
Zaliti sa 0,5 dcl vode.
Odrezati komad aluminijske
folije, presaviti ga, pa od njega napraviti poklopac na tegli.
U manju tepsiju staviti teglu,
pa sve to skupa u HLADNU rernu.
Uključiti rernu na 200° i
zaboravite na ručak narednih 70 minuta.
Gotov ručak izvaditi na tanjir i
poslužiti uz salatu od kiselog kupusa ili neku drugu po vašoj želji.
NAPOMENA: Umjesto pilećeg filea
možete isjeći cijelo pile na manje komade, dodati začine i povrće koje volite,
možete koristiti teletinu ili bilo koje drugo meso, naravno prema tome
prilagodite i vrijeme pečenja.
Radila sam i ražnjiće na ovaj
način, redala sam teletinu na kocke, gljive, luk, papriku i stavila uspravno u
teglu. Bili su fenomenalni.
Umjesto vode meso možete zaliti
pivom ili bijelim vinom.
Ako imate više članova obitelji,
radite u 2 staklenke.
Ručak fantastičnog okusa i vrlo
jednostavne pripreme.
Dobar tek vam želim :)
Primjedbe
Objavi komentar