SUSAM POGAČA
Pogača iz snova, mekana kao duša, dekorativnog
izgleda i perfektnog okusa.
Nikada neće ostati neprimjećena na vašem stolu, za praznike, rođendane, proslave ili uz porodični nedjeljni ručak.
Probajte :))
Nikada neće ostati neprimjećena na vašem stolu, za praznike, rođendane, proslave ili uz porodični nedjeljni ručak.
Probajte :))
Za ovu fantastičnu pogaču potrebno je:
1 kg bijelog brašna
2 kesice suhog kvasca
1 kašičica šećera
2 kafene kašike soli
2 velike kašike alkoholnog sirćeta
2 jaja
1,5 dcl ulja
cca 1/2 l mlakog mlijeka
+za premaz i posipanje:
1 jaje
1 kašika ulja
sjemenke susama
1 kg bijelog brašna
2 kesice suhog kvasca
1 kašičica šećera
2 kafene kašike soli
2 velike kašike alkoholnog sirćeta
2 jaja
1,5 dcl ulja
cca 1/2 l mlakog mlijeka
+za premaz i posipanje:
1 jaje
1 kašika ulja
sjemenke susama
U pola šolje mlakog mlijeka
razmutiti suhi kvasac i dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna. Dobro
izmiješati i ostaviti da kvasac nadođe.
U plastičnu posudu staviti
brašno, dodati so, ulje, umućena jaja, sirće, nadošli kvasac i uz postepeno
dodavanje mlakog mlijeka zakuhati srednje mekano tijesto. Dobro ga izraditi
rukama, formirati jufku i ostaviti pokriveno na toplom mjestu oko pola sata.
Prebaciti tijesto na pobrašnjen sto i
podijeliti ga na 6 loptica/jufkica.
Svaku lopticu razvaljati u oblik pravougaonika,
pa ga zarolati kao na slici. Dobit ćete 6 valjaka.
Po dva valjka ispreplesti kao na slici - jedan
preko drugog, a krajeve pritisnuti prstima da se malo zalijepe. Na kraju imate
3 ovakve "pletenice".
Modlu za torte ili okruglu tepsiju prečnika 26
cm premazati puterom, na dno staviti izrezan pek papir, prvu pletenicu zamotati
u krug, staviti je u sredinu kalupa, s tim da krajeve podvlačite malo ispod
složene pletenice. Preostale dvije pletenice omotate oko smotane pletenice,
krajeve podvučete ispod i pogača je formirana.
Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko
sat vremena.
Rernu zagrijte na 180°.
Pogaču premazati mješavinom
umućenog jajeta i kašike ulja i bogato posuti susamom.
Prvih 10-15 minuta pogaču peći
na rešetki koju ste spustili niže (da vam ne preplane odozgo), zatim rešetku
podignite, a pogaču prekrijte aluminijskom folijom, obavezno smanjite
temperaturu na 120-130°i nastavite peći još oko pola sata.
Ispečenu samo pokrijte čistom
kuhinjskom krpom da malo odstoji.
Poslužite uz omiljeni sir, suho
meso, razne vrste narezaka, džemove, do vas je :)
Primjedbe
Objavi komentar