KATMER PITA
Ovo je jedan stari način pripremanja pite, koji
je idealan za početnice u kuhanju, tačnije one koje nisu vješte razvlačiti
tanke jufke. Rezultat je odlična pita, hrskavih kora koje se listaju.
Fil možete pripremiti po svom vlastitom ukusu i želji, ja sam danas radila sa sirom, a odlična je i kombinacija sa špinatom, pa recimo napraviti pola tepsije sa sirom, pola sa špinatom i imate dvije vrste pite u jednom plehu.
Mjera je za jedan pleh od rerne, a vi prilagodite vašoj tepsiji, potrebama i slično :)
Tijesto:
650 gr brašna
1 kašičica soli
3 kašike ulja
cca 4 dcl mlake vode
Nadjev:
700 gr mladog sira
2 dcl kisele pavlake
5 jaja
15 kašika pšeničnog griza
so
+
ulje
Od sastojaka za tijesto zamijesiti srednje mekano tijesto, izraditi ga dobro rukama da bude kompaktno, elastično i glatko, pa ga ostaviti oko 5 minuta da odmori.
Fil možete pripremiti po svom vlastitom ukusu i želji, ja sam danas radila sa sirom, a odlična je i kombinacija sa špinatom, pa recimo napraviti pola tepsije sa sirom, pola sa špinatom i imate dvije vrste pite u jednom plehu.
Mjera je za jedan pleh od rerne, a vi prilagodite vašoj tepsiji, potrebama i slično :)
Krenimo, korak po korak, kao i
obično:
650 gr brašna
1 kašičica soli
3 kašike ulja
cca 4 dcl mlake vode
Nadjev:
700 gr mladog sira
2 dcl kisele pavlake
5 jaja
15 kašika pšeničnog griza
so
+
ulje
Od sastojaka za tijesto zamijesiti srednje mekano tijesto, izraditi ga dobro rukama da bude kompaktno, elastično i glatko, pa ga ostaviti oko 5 minuta da odmori.
Premjesiti tijesto na
pobrašnjenom stolu i formirati od njega 6 manjih loptica. Ostaviti ih pokrivene
krpom da odstoje 10-tak minuta.
Svaku lopticu razvaljati u
krug cca 25 cm.
Premazati krug uljem, preko
njega položiti drugi krug, koji također premažemo uljem, pa onda treći koji se
ne premazuje. Na taj način ćete dobiti 2 hrpice od po 3 razvijene jufkice.
Ostaviti ih da odstoje 10-tak minuta dok vi pripremite nadjev.
Umutiti jaja, pa dodati mladi
sir, pavlaku, pšenični griz, dobro izmješati i posoliti prema vlastitom ukusu.
Prvu hrpicu tijesta razvaljati u
veći krug pomoću oklagije, otprilike 60-70 cm. Zasjeći nožem na 5-6 mjesta ali
ne do kraja, kao na slici.
Premazati svaki rasječeni dio
uljem, pa i sredinu i isječene krajeve prebaciti prema sredini jedan preko
drugog. Zatim okrenite tu gornju stranu prema dole i razvaljajte
oklagijom jufku u veličini vašeg pleha.
Pleh nauljite i položite
razvučenu jufku.
Jufka će biti malo deblja, ali
tako i treba. Izbockajte je viljuškom.
Preko jufke istresite cijeli
nadjev i poravnajte kašikom.
Sa drugom gomilicom tijesta
uradite isto što i sa prvom. Kad ste je razvukli u veličini pleha, pomoću
oklagije je prenesite preko nadjeva i poravnajte rukom.
Odmah isjecite na kvadrate.
Rernu zagrijte na 190-200
stepeni.
Kist umačite u ulje i premažite
svaku kocku odozgo.
Peći u zagrijanoj rerni oko pola
sata, po potrebi pred kraj smanjite temperaturu.
Ispečenu pitu poprskajte vodom i
pokrijte kuhinjskom krpom da odstoji oko 5 minuta.
Poslužiti uz obavezan jogurt.
Dobar tek želim :)))
Primjedbe
Objavi komentar