SLANA PECIVA
Obožavam kiflice na
sve moguće načine, ovo je možda 1001., ali receptića za dobre kiflice nikad
dosta. Ovako ih je pravila moja mama, a danas ih pravim ja i mama uvijek tvrdi
da su ljepše od njenih, što naravno nije tačno, ja znam :)
Slana verzija bez punjenja fantastična, po želji ih naravno možete puniti čime želite.
Divno su mekane, vazdušaste i fino se listaju.
Slana verzija bez punjenja fantastična, po želji ih naravno možete puniti čime želite.
Potrebno je:
1 kg bijelog brašna
2 jaja
1 dcl mlakog mlijeka
1 supena kašika suhog kvasca
1 čajna kašika šećera
1 dcl ulja
mlaka voda po potrebi
Za premazivanje:
60 gr margarina ili putera
1 jaje
1 kašičica ulja
malo soli
Za posipanje:
mak, susam, čurekot
1 kg bijelog brašna
2 jaja
1 dcl mlakog mlijeka
1 supena kašika suhog kvasca
1 čajna kašika šećera
1 dcl ulja
mlaka voda po potrebi
Za premazivanje:
60 gr margarina ili putera
1 jaje
1 kašičica ulja
malo soli
Za posipanje:
mak, susam, čurekot
U mlako mlijeko potopiti suhi
kvasac uz dodatak šećera, izmiješati i ostaviti na toplom da kvasac fermentira.
U veću posudu prosijati brašno,
dodati so, ulje, jaja, fermentirani kvasac i uz postepeno dodavanje mlake vode
zamijesiti srednje tvrdo, elastično tijesto.
Pokriti tijesto kuhinjskom krpom i ostaviti na
toplom oko 45 minuta da naraste.
Na pobrašnjen sto preručiti
nadošlo tijesto i fino ga izraditi rukama.
Podijeliti na dva dijela.
Prvi dio tijesta razvući u kocku
cca 50 x 50 cm, premazati omekšalim margarinom ili puterom, pa gornju stranu
saviti do pola, a odozdo podići drugi dio tijesta i staviti preko savijenog
dijela da dobijete uži pravougaonik.
Oklagijom ga pritisnuti i malo
rastanjiti.
Isjeći na 5 dijelova.
Svaki dio zatim rasjeći
dijagonalno, a potom saviti kiflice.
Ako želite praviti i druge
oblike kao ja danas, drugi dio tijesta razvaljajte u veći krug promjera 60-tak
cm, premažite margarinom, zasjecite na 4 mjesta sa strana, kao cvjet, potom
savijte krajeve prema sredini /slično kao što se rade lisnata tijesta/, tako da
opet dobijete krug.
Razvaljajte opet oklagijom i
isjecite na osmine. Savijte kiflice, a onda držite za uski kraj savijene kiflice,
a ostatak podvucite jedan ispod drugog, kao čvor, tako da na vrhu ostane taj
uski dio trokutića.
Redati u nauljen pleh i ostaviti
na toplom mjestu još oko pola sata.
Rernu zagrijati na 180°.
Umutiti jaje sa soli i uljem, pa kistom
premazati kiflice. Posuti čurekotom, susamom i makom.
Peći ih oko 20-25 minuta da
lijepo porumene.
Ispečene pokriti čistom
kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
Divno su mekane, vazdušaste i fino se listaju.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar