MEDENO SRCE
Izuzetno jednostavan a ukusan
kolač. Medeno srce bez jaja, sa vrlo malo sastojaka - raskošnog okusa,
sočan i neodoljiv.
Idealan uz popodnevnu kafu :)))
Idealan uz popodnevnu kafu :)))
Mjera je čaša od 2 dcl!
Potrebno je:
2 čaše jogurta /jogurt možete zamijeniti i mineralnom vodom/
1,5 čaša šećera
1 kašičica cimeta
1 kašika kakao praha
2 kašičice sode bikarbone
1/2 čaše ulja
2 čaše brašna
Preliv:
5 kašika džema od marelice
2 kašike meda
1,5 šolja vode
Premaz:
4 kašike džema od marelice
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
komadić putera
1 kašika vode
Potrebno je:
2 čaše jogurta /jogurt možete zamijeniti i mineralnom vodom/
1,5 čaša šećera
1 kašičica cimeta
1 kašika kakao praha
2 kašičice sode bikarbone
1/2 čaše ulja
2 čaše brašna
Preliv:
5 kašika džema od marelice
2 kašike meda
1,5 šolja vode
Premaz:
4 kašike džema od marelice
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
komadić putera
1 kašika vode
U jednoj posudi izmiješati
jogurt, šećer i ulje.
U drugoj posudi izmiješati
brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet.
Sastaviti sve sastojke i dobro
žicom izmiješati da nema grudvica.
Istresti u nauljen i brašnom
posut pleh za pečenje.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Kolač peći oko 20-25 minuta.
Čačkalicom provjeriti da li je pečen.
Dok se peče kolač prokuhati
preliv.
Džem, med i marmeladu prokuhati.
Ispečen i vruć kolač kašikom
lagano zaliti, da fino bude natopljen. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Preko ohlađenog kolača premazati
sloj džema od marelice.
Rastopiti na pari čokoladu,
komadić putera i vodu.
Glazuru preliti preko kolača i
ostaviti da se stisne.
Sjeći na štanglice i poslužiti.
Dekorisati možete po vašoj želji.
Uživajte :))))
Primjedbe
Objavi komentar