LISNATA POGAČA SA MAKOM
O ovoj pogači neću
napisati ništa, slike govore više od hiljadu riječi. Probajte, pa se uvjerite i
u okus pored fantastičnog izgleda.
Sastojci:
1 kg bijelog brašna
2 kašike suhog kvasca
2 jaja
1 jogurt
5 kašika ulja
1 kašičica šećera
1 kašika soli
1 kašika bijelog sirćeta
mlaka voda po potrebi
Za premazivanje:
50 gr rastopljenog putera
mak
+
1 žumance
kašičica ulja - za završni premaz cijele pogače
Sastojci:
1 kg bijelog brašna
2 kašike suhog kvasca
2 jaja
1 jogurt
5 kašika ulja
1 kašičica šećera
1 kašika soli
1 kašika bijelog sirćeta
mlaka voda po potrebi
Za premazivanje:
50 gr rastopljenog putera
mak
+
1 žumance
kašičica ulja - za završni premaz cijele pogače
U zdjeli pomiješati brašno, suhi kvasac, so,
šećer, ulje, jogurt, sirće, dodati umućena jaja i uz dodavanje mlake vode
zamijesiti srednje tvrdo tijesto.
Izraditi ga fino rukama, oblikovati u loptu, nauljiti sa svih strana, staviti u zdjelu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se masa udupla.
Izraditi ga fino rukama, oblikovati u loptu, nauljiti sa svih strana, staviti u zdjelu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se masa udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na povrašnjen radni
sto, premjesiti ga rukama i oblikovati loptu.
Zatim podijeliti tijesto na 4 dijela i
oblikovati loptice.
Svaku lopticu razvući oklagijom u krug veličine
30-35 cm.
Prvi krug staviti na kuhinjski papir i
premazati rastopljenim puterom.
Posuti makom.
Razvući drugi krug tijesta pa staviti preko
prvog i postupak ponavljati sa trećim dijelom tijesta. Samo se gornji sloj ne
premazuje.
Oštrim nožem isjeći pogaču kao
na slici - na osam jednakih dijelova.
Pomoću drške od kuhače
pritisnuti pogaču između sječenih dijelova, kako bi se prorezi otvorili.
Kad ste završili otvaranje proreza na pogači, isjecite
osmine tijesta do kraja, a onda krakove svakog trougla podvući prema unutra da
se dobije oblik kao na slici ispod.
Formiranu pogaču pomoću pek
papira prenijeti u tepsiju u kojoj ćete peći i ostaviti još pola sata da
naraste.
Umutite žumance sa uljem i pomoću
kista premažite pogaču. Pospite makom, sredinu više, a ostali dio sa manje
maka.
Rerna treba biti zagrijana na
180°. Stavite peći pogaču prvih 10-15 minuta na toj temperaturi (da lijepo
porumeni odozgo), a zatim smanjiti temperaturu na 120° i peći još 15
minuta.
Ako vam je rerna jača, pogaču
nakon prvih 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom da vam previše ne bi
preplanula i nastavite normalno peći do kraja.
Ispečenu pogaču premažite
rastopljenim puterom i ostavite da se malo ohladi.
Korica joj bude divno mekana, a
možete je poslužiti uz bilo šta: suho meso, sir, ajvar, kajmak...a odlična je i solo.
Primjedbe
Objavi komentar