ZAPEČENE PUNJENE PALAČINKE
Probajte, odlične su!
Tijesto
za palačinke - 8 komada:
2
jaja
2
šolje mlijeka
1/2
šolje mineralne vode
2
kašike maslinovog ulja
1,5
šolja brašna
1
kašičica soli
Nadjev:
500
gr mljevenog mesa
1
glavica crvenog luka
1
manja svježa paprika
1
kašika nasjeckanog peršuna
3
kašike prezle
1
jaje
vegeta
i biber po ukusu
origano
Preljev:
2
jaja
1
dcl mlijeka
2
velike kašike kisele pavlake
so
200
gr izrendanog Gauda sira
U zdjeli izmješati mljeveno
meso, jaje, sitno isjeckan crveni luk i svježu papriku, peršun, dodati prezlu
/može i natopljena i ocijeđena sredina jedne kriške hljeba/, pa dodati začine -
vegetu, biber, origano.
Rukom sjediniti da smjesa bude
kompaktna, podijeliti je na 8 dijelova i formirati 8 valjčića (kao na
slici).
Napraviti smjesu za palačinke od
jaja, mlijeka, mineralne vode, maslinovog ulja, soli i brašna. Ostaviti u
frižider na pola sata.
Za to vrijeme dok smjesa za
palačinke odmara, na laganoj vatri ispržiti valjčiće od mesa da lijepo porumene sa svih
strana i da se ispeku i unutra.
Isprženo ostaviti u tanjir sa
strane.
Na teflon tavi uz minimalno
dodavanje ulja ispeći 8 palačinki.
Pokrivati ih aluminijskom
folijom da se ne hlade.
Na svaku palačinku u donjem dijelu staviti
komad isprženog mesa, sa strana palačinku preklopiti i saviti je.
Zarolane palačinke poredati u uljem podmazan
pleh.
Umutiti jaja sa mlijekom i pavlakom, malo
posoliti i preliti preko pripremljenih palačinki. Odozgo posuti izrendanu
Gaudu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180°
oko 15-20 minuta da se sir istopi i lijepo porumeni.
Poslužiti toplo kao samostalan
obrok uz salatu koju volite ili neko dinstano povrće.
Zasitno i ukusno jelo,
ljubiteljima ove vrste hrane, toplo preporučujem :)
Primjedbe
Objavi komentar