PITA OD ŠIPKOVOG PEKMEZA
Fine korice
od šipkovog pekmeza i fil koji možete prilagoditi vašem ukusu garantuju
nezaboravan okus. Ja sam ih premazivala karamel namazom, ali ću napisati u
sastojcima i originalan fil koji ide uz ove kore, pa šta kome odgovara :)
Kore:
6
velikih kašika šipkovog pekmeza
100
gr putera
100
gr šećera
7
kašika vode
500
gr brašna
1
jaje
1
kašika sode bikarbone
Za
kremu (u originalnoj verziji):
7
dcl mlijeka
6
kašika brašna
250
gr putera
250
gr šećera u prahu
po
želji rastopljena čokolada za kuhanje
šećer
u prahu za posipanje
Šipkov pekmez, puter i šećer staviti u šerpu.
Zagrijavati i miješati dok se
svi sastojci istope i fino povežu.
Skloniti i ostaviti da se
ohladi.
U ohlađenu smjesu dodati vodu,
brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i jaje. Zamijesiti tijesto, prebaciti ga
na pobrašnjen sto i formirati 5 loptica za 5 kora.
Na pek papiru razvaljati koru
što tanje i staviti peći u rernu zagrijanu na 170 stepeni da blago porumeni.
U mojoj rerni se peče otprilike 5-6 minuta. Ostaviti sa strane i slagati jednu na drugu zajedno sa pek papirom.
Postupak ponoviti da ispečete
svih 5 kora.
Pripremiti fil na slijedeći
način: brašno i malo soli razmutiti sa malo mlijeka, ostatak mlijeka staviti
da zakuha i dodati smjesu sa brašnom. Skuhati kao puding i ostaviti da se
ohladi. U ohlađeno dodati pjenasto umućen puter sa šećerom u prahu. Po želji
dodati i otopljenu čokoladu.
Ja sam ih premazivala karamelom
koji sam ranije napravila i imala u frižideru, ali u originalnom receptu ide
fil koji sam i napisala.
Kore odvojiti od pek papira.
Premazivati kore jednu po jednu, slagati ih, onu na vrhu ne premazujte.
Opteretite kolač (kao oblandu) i ostavite da odstoje oko 4-5 sati, najbolje
preko noći, da korice fino omekšaju.
Prije posluživanja posuti
šećerom u prahu (možete preliti čokoladnom glazurom) i isjeći na štangle.
Primjedbe
Objavi komentar