POGAČA SA PAVLAKOM
Samo ću reći - mmmmmmm!!!
Mekana, ukusna, fantastična... Neću više da je hvalim, probajte :)
Za ovu fantastičnu pogaču potrebno je:
800 gr brašna
2 kašike suhog kvasca
100 ml ulja
1 jaje
3 dcl mlijeka
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
100 gr margarina
2 dcl kisele pavlake
1 jaje za premaz + malo ulja
mak za posipanje
800 gr brašna
2 kašike suhog kvasca
100 ml ulja
1 jaje
3 dcl mlijeka
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
100 gr margarina
2 dcl kisele pavlake
1 jaje za premaz + malo ulja
mak za posipanje
U decilitar mlakog mlijeka potopiti suhi kvasac
i šećer, izmiješati i ostaviti na toplom mjestu da fermentira.
Prosijati brašno u posudu, dodati jaje, ulje, so, mlijeko i nadošli kvasac. Umijesiti mekanije tijesto (ne smije biti tvrdo). Izraditi ga dobro rukama, pa ostaviti na toplom mjestu da se masa udvostruči.
Prosijati brašno u posudu, dodati jaje, ulje, so, mlijeko i nadošli kvasac. Umijesiti mekanije tijesto (ne smije biti tvrdo). Izraditi ga dobro rukama, pa ostaviti na toplom mjestu da se masa udvostruči.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto,
premjesiti ga i oblikovati 4 loptice.
Prvu lopticu tijesta razvaljati u krug promjera
30-tak cm, položiti ga na pek papir i po njemu nasjeckati 50 gr margarina.
Razvaljati drugi krug, pa ga položiti preko
prvog kruga.
Kiselu pavlaku razmazati kašikom
po tijestu.
Razviti treći krug i preko njega
opet nasjeckati preostalih 50 gr margarina, pa četvrti krug samo položiti preko
trećeg.
Prstima okolo spojiti prvi i četvrti krug da ne
curi prilikom pečenja.
Oštrim nožem pogaču zasjeći zvjezdasto kao na
slici, ali ne do dna. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odmori oko 20-tak
minuta dok se rerna zagrije.
Umutiti jaje sa malo ulja, pa premazati cijelu
pogaču i posuti plavim makom.
Pogaču peći u rerni zagrijanoj
na 180 stepeni oko 25-30 minuta. Kad lijepo porumeni, pokriti je aluminijskom
folijom da ne bi preplanula i nastaviti peći.
Ispečenu samo pokriti čistom i
suhom kuhinjskom krpom i pustiti da stane oko 5 minuta. Sjeći i poslužiti uz
šta god želite.
Toliko je mekana i ukusna da se
može i sama jesti. Prijatno vam želim :)
Primjedbe
Objavi komentar