SOS OD JABUKA

Nešto skroz, skroz fino.

Sos od jabuka se može koristiti još topao za pripremi kolača, tartova, pite, mafina, keksa i kao sos za palačinke.
Može se koristiti i kao zdrava zamjena za puter u posnim kolačima i keksima. Odličan je i kao preliv za razne vrste mesa ukoliko volite te kombinacije.

Ohlađen sipati u teglu i držati u frižideru do 7 dana, a možete jednostavno podijeliti u porcije i zalediti, pa odlediti i koristiti po potrebi. Po odleđavanju zadržaće istu finu svilenkastu strukturu kao i prije zamrzavanja.

Priprema je vrlo jednostavna i brza... :)


Sastojci:

1 kg jabuka
2 dcl vode
sok pola limuna
1 štapić vanile ili 2 kesice vanilin šećera
1 štapić cimeta
2 kašike šećera po potrebi (zavisi koliko su vam jabuke slatke)
1 kašičica muškatnog oraščića
1 kašičica kardamoma
2 kašičice cimeta (opcionalno)

Jabuke oguliti i isjeckati na što sitnije kockice.

Vodu staviti u šerpu da proključa a zatim dodati isjeckane jabuke, sadržaj štapića vanile i štapić cimeta. Dodati i limunov sok.

Izmiješati, smanjiti temperaturu na srednje jaku, poklopiti i ostaviti da kuha 25-30 minuta.
Povremeno promiješati.

Već nakon 15 minuta primjetit ćete da su jabuke već omekšale i u slučaju da je tečnost isparila (što se može dogoditi ako je vatra prejaka ili jabuke suhe), dodati još malo vode, promiješati i ostaviti da se fino ukuha.

Kad na kraju dobijete jednoličnu smjesu sa komadićima voća, skloniti sa vatre i prebaciti u staklenu zdjelu. Izmiješajte, ukloniti štapić cimeta, pa viljuškom usitniti jabuke. Ako želite gladak sos kao što je moj, blago ohlađenu smjesu prebaciti u blender i izblendati.

Na kraju dodati muškatni oraščić, još cimeta (ako ga volite kao ja), kardamom ili neku drugu mješavinu začina koja vam se dopada.
Probati pa ako volite slađe dodati još šećera i izmiješati.

Ukoliko ga nećete odmah koristiti, ohlađen staviti u teglu, dobro zatvoriti i u frižideru čuvati do 7 dana ili zalediti kako sam navela u uvodnom postu.






Primjedbe

Popularni postovi