"KRATER" KOCKE
Obožavam miris vanilije i
kakaa, a ovaj kolač definitivno obiluje upravo tom aromom. Dok se peče kuhinjom
se širi upravo taj miris i jedva čekate da se ispeče, a o hlađenju...e to je
posebna priča :))) Rijetko kad sačekam da se potpuno ohladi.
Jednostavna priprema i
fantastičan okus. Takve kolače najviše volim :)
P.S. Ovaj biskvit je savršen,
dovoljno sočan, lijepo naraste, ne može da ne uspije. Odličan je za torte :)
Biskvit:
5 jaja
250 gr šećera
2 kašike kakao praha
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
1 vanilin šećer
Puding-krema:
8 dcl mlijeka
4 kesice vanilin šećera
2 kesice pudinga od vanilije
6 kašika šećera
6 kašika šećera
Preljev:
4 dcl kisele pavlake
6 kašika šećera u prahu
Prvo pripremite puding-kremu:
Prah za puding izmješati sa 10 kašika mlijeka, šećerom i vanilin šećerom,
ostatak mlijeka zakuhati i kad prokuha dodati smjesu od pudinga i skuhati
klasičan puding koji je nešto gušći nego uobičajeno. Tako treba da bude.
Ostavite da se POTPUNO OHLADI.
Da spriječite stvaranje korice na vrhu pudinga, prekrijte ga vrelog streč
folijom.
Zatim odvojiti žumanjke i
bjelanjke.
Bjelanjke uz dodatak prstohvata
soli umutiti u čvrst šlag.
U žumanjke dodati šećer i
mikserom dobro umutiti.
Dodati mlijeko, ulje, kakao,
brašno pomiješano sa praškom za pecivo i dobro izmiksati.
Na kraju špatulom lagano
umiješati snijeg od bjelanjaka.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Tepsiju nauljiti posuti brašnom
i istresti pripremljenu smjesu za biskvit.
Kašikom u smjesu stavljati
ohlađen i čvrst puding, kao na slici.
Kolač peći u zagrijanoj rerni
oko 30 minuta.
Za preljev, dobro izmješati
kiselu pavlaku i šećer u prahu.
Nakon 30 minuta pečenja izvaditi
kolač iz rerne i premazati ga odmah pripremljenim premazom.
Vratiti u rernu još 10-tak
minuta.
Izvaditi i ostaviti da se
potpuno ohladi.
Vaš kolač je gotov :)
Ohlađen isjeći na kocke i
servirati.
To je to :)
Primjedbe
Objavi komentar