RAFAELO KOCKE
Kokos... zaista volim njegov
okus u kombinaciji sa čokoladom i vanilom, a to je tako fantastično spojeno u
ovom jednostavnom, kremastom i sočnom kolaču. Definitivno jedan od mojih dražih
kolača.
Čak i početnicama u kuhanju će zasigurno uspjeti :)
Čak i početnicama u kuhanju će zasigurno uspjeti :)
Kora:
5 bjelanjaka
300 gr šećera
100 gr brašna
150 gr kokosa
sok 1 limuna
1 prašak za pecivo
5 bjelanjaka
300 gr šećera
100 gr brašna
150 gr kokosa
sok 1 limuna
1 prašak za pecivo
+
2 dcl mlijeka za zaliti ispečenu koru
Krema:
5 žumanjaka
2 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kesica pudinga od vanilije
5 dcl mlijeka
250 gr putera
100 gr šećera
1 vanilin šećer
60 gr čokolade
i
20 komada Petit beurre keksa
/količina keksa ovisi o veličini tepsije u kojoj pečete kolač/
2 dcl mlijeka za zaliti ispečenu koru
Krema:
5 žumanjaka
2 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kesica pudinga od vanilije
5 dcl mlijeka
250 gr putera
100 gr šećera
1 vanilin šećer
60 gr čokolade
i
20 komada Petit beurre keksa
/količina keksa ovisi o veličini tepsije u kojoj pečete kolač/
Odvojiti bjelanca i žumanca u
odvojene posude.
Bjelanca umutiti zajedno sa
šećerom i limunovim sokom u gustu smjesu.
Nakon toga, brašno, prašak za pecivo i kokos špatulom
umiješati u umućene bjelanjke, fino izmiješati i sjediniti sastojke.
Rernu zagrijati na 180°.
Pleh za pečenje obložiti pek
papirom.
Pripremljenu smjesu istresti u
pleh, poravnati špatulom i staviti da se peče od 20-25 minuta.
Ispečen biskvit zajedno sa
papirom prenijeti u veću tacnu /ovo radim jer je lakše sjeći kocke, a vi možete
biskvit ostaviti i u tepsiji, neće biti problema/.
Vruć biskvit preliti sa 2 dcl
hladnog mlijeka i ostaviti da se ohladi.
Sada pripremamo kremu.
Žicom umutiti žumanca sa 2
kašike šećera, vanilin šećerom i brašnom. Smjesa mora biti bez grudvica.
Mlijeko staviti u šerpu da
prokuha, zatim dodati pripremljenu smjesu sa žumancima i skuhati kao puding.
Ostaviti da se potpuno ohladi.
U ohlađenu kremu dodati puter
sobne temperature koji ćete isjeći na listiće i šećer.
Mikserom dobro izmiksati u
jednoličnu smjesu.
Smjesu zatim podijeliti na dva
dijela.
Prvi dio ostat će svijetao.
Čokoladu istopiti na pari pa je dodati u drugi
dio kreme i mikserom umutiti da smjesa bude svilenkaste strukture kao na slici.
Preko biskvita premazati žutu kremu.
Kekse natopiti u mlijeko i redati po žutoj
kremi.
Preko keksa premazati tamni dio
kreme.
Odozgo posuti kokosom i ostaviti u frižider da
stoji par sati.
Sjeći na kocke i dekorisati
šarenim bombonama.
Uživajte i vi u predivnom kokos-kremastom
okusu :)
Primjedbe
Objavi komentar