SLANI KROASANI
Kroasane pravim na
razne načine, a ovo je moj omiljeni način, bez premazivanja žumancem, ali se
premaz radi usoljenom vodom i uljem - rezultat: izuzetno ukusna i mekana
peciva, san snova :)
Naravno ako radite slatku
verziju, ne radite premaz usoljenom vodom, nego slatkom (so zamijeniti šećerom,
a sve ostalo ostaje isto)...:)
Za
tijesto je potrebno:
1
kg brašna
2
velike kašike suhog kvasca
2
kašike šećera
2
kašike soli
6
kašika ulja
4
kašike milerama
3
kašike jogurta
3,5
- 4 dcl mlakog mlijeka
1
jaje
+
250 gr margarina
Za
premaz:
1
dcl ulja
1
kafena kašičica soli
0,5
dl vode
Nadjev:
feta
sir
U mlako mlijeko staviti suhi
kvasac i šećer, promiješati i ostaviti da fermentira.
U posudi izmiješati ulje,
mileram, jogurt, so, jaje pa dodati polovinu brašna i fermentirani kvasac,
miješati varjačom i postepeno dodavati ostatak brašna pa početi mijesiti rukom.
Izraditi dobro nekih 10-tak minuta, nauljiti tijesto, pokriti i ostaviti
da odstoji oko sat vremena da se masa udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na
pobrašnjen sto, podijeliti na dva dijela, a ta dva dijela podijeliti na po 5
loptica. Sveukupno ima 10 loptica.
Margarin (koji je bio na sobnoj
temperaturi) podijeliti na 8 jednakih dijelova.
Svaku lopticu tijesta razvaljati
na krug prečnika cca 20 cm. Napraviti 2 skupine od po 5 krugova, s tim što
svaki krug premazujete jednim dijelom margarina osim onog na vrhu, znači
premazujete, prvi, drugi, treći, četvrti, a peti ne.
Formirane skupine staviti na odvojene tanjire i
pokriti prozirnom folijom, pa ostaviti u frižider oko pola sata.
Kad je tijesto odstajalo, istresti prvi dio na
pobrašnjeni sto i oklagijom razvući u veliki krug, debljina tijesta treba biti
oko 0,5 cm.
Isjeći na polovinu, četvrtinu, osminu, šesnaestinu.
Na svaki trokutić staviti
komadić feta sira i zamotati kroasan, s tim što kad ga motate izdužujete uži
dio, tako da ima što više namotaja na kroasanu. Tako će biti hrskaviji i
lisnatiji.
Formirane kroasane redati na pek
papirom obložen pleh. Isto ponoviti i sa drugim dijelom premazanog tijesta.
Ako radite prazne kroasane, zarežite malo na
široj strani trougla i motajte ih na ovaj način kako je prikazano na slici,
tako ćete dobiti pravi roščić kroasan (ja uvijek radim i punjene i
prazne).
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Formirane kroasane ostavite da
odstoje još 40 minuta.
Smjesu za preljev dobro
izmješajte i premažite kroasane prije pečenja. Za vrijeme pečenja bar jednom ih
izvadite i premažite usoljenom vodom pa ponovo vratite. Sveukupno vrijeme
pečenja je 20-tak minuta. Ispečene ponovo premazati i ostaviti da se malo
prohlade.
Ako želite hrskave kroasane ne
pokrivajte ih nakon pečenja krpom, a ako volite mekane, onda ih samo pokrijte
čistom krpom.
Ovi kroasani su čista uživancija
:)
Primjedbe
Objavi komentar