"MOZAIK" TORTA
Jednostavna i ukusna torta, dekorativnog izgleda :)
Biskvit:
6 jaja
10 kašika šećera
5 kašika vruće vode
10 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
1 l mlijeka
12 kašika šećera
3 kesice pudinga od čokolade
250 gr putera
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
komadić putera
Dekoracija:
1 kesica šlag kreme od vanilije
1 kesica šlag kreme od čokolade
6 jaja
10 kašika šećera
5 kašika vruće vode
10 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
1 l mlijeka
12 kašika šećera
3 kesice pudinga od čokolade
250 gr putera
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
komadić putera
Dekoracija:
1 kesica šlag kreme od vanilije
1 kesica šlag kreme od čokolade
Cijela jaja umutiti sa šećerom
dok smjesa ne pobijeli i bude potpuno kremasta. Dodati vruću vodu i nastaviti
mutiti. Na kraju žicom umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Sjediniti sastojke i istresti u pek papirom obloženu tepsiju i peći biskvit na
175 stepeni 15-20 minuta.
Izvaditi biskvit i ostaviti da
se potpuno ohladi.
Biskvit izrezati na duge trake.
Zatim isjeći na manje kockice.
Izrezane kockice prebaciti u
veću plastičnu zdjelu.
Prah za puding uz dodatak 2
kašike šećera i 2 dcl mlijeka dobro umutiti da nema grudvica.
Ostatak od 8 dcl mlijeka sa 10
kašika šećera staviti da prokuha. Kad proključa skuhati klasičan puding.
U vruću smjesu pudinga dodati na
kriške isječen puter i miješati žicom dok se puter otopi. Preliti preko
isječenog biskvita u zdjelu. Sve dobro izmiješati.
Kad je sve dobro izmiješano, prebaciti u kalup
za tortu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Čokoladu za kuhanje otopiti na
pari uz dodatak komadića putera, sjediniti smjesu da bude glatka i bez komadića
pa preliti preko ohlađene torte.
Ostaviti da se čokolada fino
stegne.
Umutiti posebno šlag kreme od
vanilije i čokolade.
Napuniti slastičarski špric i
dekorisati tortu po vašoj želji.
Uživajte u ovoj jednostavnoj, a
ukusnoj i dekorativnoj torti, naravno u posebnom društvu :)
Primjedbe
Objavi komentar