STARTER ZA HLJEB I PECIVA
Starter je
smjesa koja se dodaje u pripremi hljeba i peciva, kako bi što duže zadržala
svježinu, a pri tom bila ukusnija i ljepša.
Hljeb pripremljen sa starterom je teži nego obični hljeb, lijepo naraste, mekan je, ukusan, a svježinu zadrži i do 3-4 dana. Možete ga dodati u pripremu slatkih i slanih kiflica, kao i bilo koje druge vrste peciva, dakle za sve što radite sa dizanim tijestom.
Ovo je osnovni recept, a količinu prilagodite svojim potrebama, jer u frižideru može stajati najviše do 3 dana.
Ova
mjera koju ću navesti, dovoljna je za jedan hljeb od 1 kg brašna. Ako želite
raditi peciva i hljeb i narednih par dana, pripremite veću količinu i stavite
ga u frižider.Hljeb pripremljen sa starterom je teži nego obični hljeb, lijepo naraste, mekan je, ukusan, a svježinu zadrži i do 3-4 dana. Možete ga dodati u pripremu slatkih i slanih kiflica, kao i bilo koje druge vrste peciva, dakle za sve što radite sa dizanim tijestom.
Ovo je osnovni recept, a količinu prilagodite svojim potrebama, jer u frižideru može stajati najviše do 3 dana.
Bitno je da prije upotrebe izvadite iz frižidera i da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se zagrijao.
1 kafena šoljica brašna
3 kafene šoljice vode
Brašno preliti sa 1 šoljicom vode i dobro ga izmiješati žicom da nema grudvica.
Ostatak vode zakuhati, pa kad provrije, dodati smjesu sa brašnom i žicom neprestano miješati da se dobije smjesa nalik pudingu.
Skloniti sa ringle, prekriti prozirnom folijom (da se ne stvori korica) i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ako želite koristite ga odmah nakon hlađenja, a
ako ne, ostavite tako pokriveno folijom u frižider.
Starter se prilikom pravljenja
tijesta samo umiješa u brašno sa ostalim sastojcima i radi se kao i svaki drugi
hljeb.
Nadam se da, nakon što isprobate
starter u tijestu, više nikada nećete raditi hljeb i peciva bez njega.
Nikakvih aditiva, sve prirodno,
a hljeb je jednostavno - savršen!
Primjedbe
Objavi komentar