ČOKO KUGLOF
Kolač bez jaja, putera i mlijeka... Savršen baš u toj svojoj jednostavnosti :)
3
šoljice (od crne kafe) brašna
2
šoljice šećera
6
kašika čokolade u prahu (može i kakao)
2
male kašičice sode bikarbone
2
male kašičice praška za pecivo
2/3
šoljice ulja
2
- 2,5 šoljice vode
2
kašike alkoholnog sirćeta
2
kašičice ekstrakta vanilije
Glazura:
100 grčokolade za kuhanje
1 kašičica putera
1 kašika vode
šarene mrvice za dekoraciju
U zdjeli pomiješati sve suhe
sastojke.
U drugoj zdjeli pomiješati tečne
sastojke.
Sipati tečne sastojke u suhe i
dobro promiješati da se svi sastojci sjedine.
Istresti u podmazan i brašnom
posut kalup za kuglof.
Rernu zagrijati na 175 stepeni i
kolač peći 20-25 minuta.
Ostaviti da se ohladi u modli, a
zatim ga izvaditi.
Pripremiti čokoladnu glazuru i
djelimično preliti kolač. Posuti šarenim mrvicama ili izrendanom čokoladom.
Kad se glazura stisne, sjeći na
kriške i poslužiti.
Napomena: kolač možete peći i u
kalupu za muffine ili nekom drugom.
Primjedbe
Objavi komentar