KAJZERICE
Mekano i jako ukusno pecivo uvijek ima svoju primjenu. Za doručak, razne vrste sendviča, uz šolju čaja ili bijele kafe - taman :)
600
gr brašna
1
kesica suhog kvasca
2
jaja
1
kafena kašičica soli
1/2
kafene kašičice šećera
2
kašike ulja
2
dcl jogurta
mlaka
voda po potrebi
Za
premazivanje i posipanje:
1
jaje
1
kafena kašičica ulja
sjemenke
susama i čurekota
U posudi izmiješati brašno, so,
šećer, suhi kvasac, umućena jaja, ulje, jogurt i uz dodavanje mlake vode po
potrebi zamijesiti glatko i srednje tvrdo tijesto. Izraditi ga dobro rukama
(otprilike oko 5 minuta), formirati loptu i pokriveno ostaviti na toplom
mjestu da se udvostruči.
Premjesiti tijesto i podijeliti
ga na 8 dijelova. Svaki komad izraditi i formirati loptice.
Drškom drvene kuhače pritisnuti
svako pecivo po sredini.
Poredati u pek papirom obložen pleh i ostaviti
pokriveno na toplom da odstoji još oko 20 minuta.
Umutiti jaje sa dodatkom ulja i
premazati peciva. Jednu polovinu peciva posuti susamom, a drugu
čurekotom.
Rernu zagrijati na 180°.
Kajzerice peći oko 15-20 minuta.
Ispečene pokriti krpom i
ostaviti da stoje oko 5 minuta.
Vazdušaste su i mekane, a mirišu
predivno.
Primjedbe
Objavi komentar