JUNEĆI GULAŠ
Šta reći o gulašu? Nezaobilazan s vremena na vrijeme i uvijek odličan :)
Potrebno je:
600 gr junećeg buta
3 srednje glavice crvenog luka
4-5 češnjeva bijelog luka
1 kašika vegete
1 kašičica mljevene crvene paprike
5 dl ispasiranog svježeg paradajza
1,5 l vode
1 kašika senfa
lovorov list
svježi peršun
so
biber
1 kašika prezle
Crveni i bijeli luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Kad je postao staklast dodati meso, so, biber i pržiti da meso lijepo porumeni, a zatim dodati senf, vegetu, svježe isjeckan peršun i lovorov list. Promiješati par minuta pa dodati pasirani paradajz - obično paradajz poparim vrelom vodom i ogulim ga, isječem na komade i štapnim mikserom dobro izradim. Doliti vodu i kuhati oko 40-60 minuta. Zatim dodati kašiku prezle i kuhati još 10-15 minuta.
Ako volite rjeđi gulaš ne dodajite prezlu. Od priloga može sve: makaroni, rezanci, pire krompir, kuhani krompir, riža...
Ja sam uživala u rezancima od heljde :)
600 gr junećeg buta
3 srednje glavice crvenog luka
4-5 češnjeva bijelog luka
1 kašika vegete
1 kašičica mljevene crvene paprike
5 dl ispasiranog svježeg paradajza
1,5 l vode
1 kašika senfa
lovorov list
svježi peršun
so
biber
1 kašika prezle
Crveni i bijeli luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Kad je postao staklast dodati meso, so, biber i pržiti da meso lijepo porumeni, a zatim dodati senf, vegetu, svježe isjeckan peršun i lovorov list. Promiješati par minuta pa dodati pasirani paradajz - obično paradajz poparim vrelom vodom i ogulim ga, isječem na komade i štapnim mikserom dobro izradim. Doliti vodu i kuhati oko 40-60 minuta. Zatim dodati kašiku prezle i kuhati još 10-15 minuta.
Ako volite rjeđi gulaš ne dodajite prezlu. Od priloga može sve: makaroni, rezanci, pire krompir, kuhani krompir, riža...
Ja sam uživala u rezancima od heljde :)
Primjedbe
Objavi komentar