KOLAČ SA ŠLJIVAMA
Baš fin i naravno jednostavan popodnevni kolač. Tijesto nije ni prhko ni biskvitno, a okus mu je divan.
Neću puno pričati, probajte :)
Sastojci:
2 jaja
200 gr šećera
200 gr putera
2,5 dl jogurta
600 gr brašna
1 prašak za pecivo
na vrh noža soli
2 kašike ruma
1 vanilin šećer
800 gr šljiva (mogu i iz zamrzivača)
cimet
U posudi umutiti jaja i šećer, pa dodati omekšali puter isječen na listiće, so, rum, jogurt, vanilin šećer i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Zamijesiti glatko tijesto da bude malo mekše, ne smije biti tvrdo.
Pleh obložiti papirom i posuti sa malo brašna. Preručiti tijesto i rukom koju ste potopili u vodu, rastanjiti tijesto u plehu i lijepo poravnati.
Ako koristite svježe šljive, prepolovite ih i odstranite košpice, a ako koristite zaleđene (kao ja) odlediti ih i ocijediti u cjediljci.
Na pripremljeno tijesto rasporediti polovice šljiva i lagano iz pritisnuti. Preko šljiva posuti cimet, ako volite cimet i šećer.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta da lijepo porumeni.
Kada se potpuno ohladi sjeći na kocke i poslužiti. Možete posuti šećerom u prahu.
Neću puno pričati, probajte :)
Sastojci:
2 jaja
200 gr šećera
200 gr putera
2,5 dl jogurta
600 gr brašna
1 prašak za pecivo
na vrh noža soli
2 kašike ruma
1 vanilin šećer
800 gr šljiva (mogu i iz zamrzivača)
cimet
U posudi umutiti jaja i šećer, pa dodati omekšali puter isječen na listiće, so, rum, jogurt, vanilin šećer i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Zamijesiti glatko tijesto da bude malo mekše, ne smije biti tvrdo.
Pleh obložiti papirom i posuti sa malo brašna. Preručiti tijesto i rukom koju ste potopili u vodu, rastanjiti tijesto u plehu i lijepo poravnati.
Ako koristite svježe šljive, prepolovite ih i odstranite košpice, a ako koristite zaleđene (kao ja) odlediti ih i ocijediti u cjediljci.
Na pripremljeno tijesto rasporediti polovice šljiva i lagano iz pritisnuti. Preko šljiva posuti cimet, ako volite cimet i šećer.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta da lijepo porumeni.
Kada se potpuno ohladi sjeći na kocke i poslužiti. Možete posuti šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar