PRAZNIČNA POGAČA
Lisnata pogača - ukras svakog stola! Ugodna oku, još ugodnija za
nepce. Ova fantastična pogača je zaista idealna za bilo koju vrstu proslave i
sigurno neće proći neprimjećena na vašem stolu :)
1
kg brašna
1
supena kašika soli
1
čajna kašika šećera
1,5
kašika suhog kvasca
5
kašika ulja
5
kašika kisele pavlake
2
jaja
1
kašika bijelog octa
2
dcl mlijeka
1,5
- 2 dcl vode
70
gr rastopljenog putera
Za
premazati:
1
jaje
sjemenke
susama
U većoj posudi pomiješati
brašno, kvasac, šećer, so, bijeli ocat, ulje, umućena jaja i kiselu pavlaku.
Mlakom mješavinom mlijeka i vode
zakuhati srednje tvrdo, glatko i elastično tijesto.
Nauljiti ga sa svih strana i
ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena.
Nadošlo tijesto prebaciti na radnu površinu,
dobro premjesiti i oblikovati u valjak. Isjeći na 4 jednaka dijela i svaki dio
formirati u lopticu.
Oklagijom razvući 4 kruga
veličine većeg tanjira.
Prvi krug premazati rastopljenim
puterom, preko njega položiti drugi krug, premazati ga također, pa treći krug
također premazati, samo četvrti krug ostaviti suh.
Oštrim nožem isjeći dobivenu
pogaču na 4, pa na 8 jednakih dijelova.
Svaku osminu zarezati kroz
sredinu, ali ne do kraja (kao na slici).
Odvojiti svaki trougao pa kroz
zarezani dio provući vrh trougla. Kad ste izvrnuli tijesto, trougao saviti
prema unutra i blago pritisnuti prstima, kako bi dobili oblik kao na slici.
Veliki pleh od rerne obložiti
pek papirom i slagati formirane oblike. Prvo složiti 4 dijela, zatim između
krakova staviti po još jedan formirani krak.
Završenu pogaču prekriti
kuhinjskom krpom i ostaviti na toplo mjesto oko pola sata.
Za to vrijeme zagrijati rernu na
180°.
Kad je pogača narasla premazati
je umućenim jajetom i posuti susamom.
Peći u zagrijanoj rerni 15-tak
minuta na 180°, zatim smanjiti temperaturu na 150° i peći još 15-tak minuta.
Ako vam je rerna jaka nakon 15
minuta prekrijte pogaču aluminijskom folijom da vam ne bi preplanula.
Ispečenu pogaču premazati
rastopljenim puterom, pokriti i ostaviti da se prohladi.
Vazdušasta i mekana, dekorativna
i ukusna, sigurno će naći mjesto i na vašem stolu :)
Primjedbe
Objavi komentar