HLJEB OD TRI VRSTE BRAŠNA
Iskombinovala sam bijelo, kukuruzno i raženo brašno, a kao rezultat - odličan domaći hljeb. Mekana korica i divan okus.
Ako vam se dopada... izvolite :)
Sastojci:
800 gr bijelog brašna
200 gr kukuruznog brašna
200 gr raženog integralnog brašna
2 kašike mljevenih sjemenki lana
1 kesica suhog kvasca
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
1 kašika soli
1 kašičica šećera
mlaka voda - količina po potrebi
U posudi pomiješati sve tri vrste brašna, dodati suhi kvasac, so, šećer, opet izmiješati, zatim redom dodati mlijeko, ulje i mlake vode toliko da se zamijesi srednje mekano tijesto. Ne smije biti ni pretvrdo, ali ni premekano.
Rukama ga mijesiti par minuta, oblikovati u loptu, pa pokriveno ostaviti na toplom mjestu da nadođe.
Nadošlo tijesto blago premjesiti u posudi nauljenim rukama, pa opet ostaviti da se diže. Još jednom ponoviti postupak, jer što se više puta premijesi i diže, hljeb bude ljepši.
Kada je tijesto treći put nadošlo, prebaciti na pobrašnjen radni sto, premjesiti rukama i oblikovati hljeb u oblik koji želite.
Prebaciti u nauljenu tepsiju, pokriti i ostaviti na toplo mjesto da još jednom naraste.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Prije pečenja hljeb zarezati oštrim nožem na 3-4 mjesta, kistom premazati mlakom vodom, posuti ga kukuruznim brašnom, a u svaki prorez posuti sjemenke po izboru, ja sam koristila mak i susam.
Staviti hljeb da se peče prvih 15 minuta na 180, a zatim kad porumeni smanjiti temperaturu na 140-150 stepeni i nastaviti peći još 25-30 minuta.
Ispečen hljeb zamotati u vlažnu, ocijeđenu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Prijatno :)
Ako vam se dopada... izvolite :)
Sastojci:
800 gr bijelog brašna
200 gr kukuruznog brašna
200 gr raženog integralnog brašna
2 kašike mljevenih sjemenki lana
1 kesica suhog kvasca
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
1 kašika soli
1 kašičica šećera
mlaka voda - količina po potrebi
U posudi pomiješati sve tri vrste brašna, dodati suhi kvasac, so, šećer, opet izmiješati, zatim redom dodati mlijeko, ulje i mlake vode toliko da se zamijesi srednje mekano tijesto. Ne smije biti ni pretvrdo, ali ni premekano.
Rukama ga mijesiti par minuta, oblikovati u loptu, pa pokriveno ostaviti na toplom mjestu da nadođe.
Nadošlo tijesto blago premjesiti u posudi nauljenim rukama, pa opet ostaviti da se diže. Još jednom ponoviti postupak, jer što se više puta premijesi i diže, hljeb bude ljepši.
Kada je tijesto treći put nadošlo, prebaciti na pobrašnjen radni sto, premjesiti rukama i oblikovati hljeb u oblik koji želite.
Prebaciti u nauljenu tepsiju, pokriti i ostaviti na toplo mjesto da još jednom naraste.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Prije pečenja hljeb zarezati oštrim nožem na 3-4 mjesta, kistom premazati mlakom vodom, posuti ga kukuruznim brašnom, a u svaki prorez posuti sjemenke po izboru, ja sam koristila mak i susam.
Staviti hljeb da se peče prvih 15 minuta na 180, a zatim kad porumeni smanjiti temperaturu na 140-150 stepeni i nastaviti peći još 25-30 minuta.
Ispečen hljeb zamotati u vlažnu, ocijeđenu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar