BEČKA ŠTRUDLA SA JABUKAMA
Savršena štrudla sa jabukama, bademima i suhim grožđem, aromatična i mami na komad više :)
Sastojci za tijesto:
50 gr putera
200 gr brašna
prstohvat soli
80 ml mlake vode
Nadjev:
75 gr putera
1 kg nakiselih jabuka
1/2 bočice extrakta ruma
2-3 kašičice cimeta
malo limunovog soka
50 gr suhog grožđa
5 kašika prezle
50 gr nasjeckanih blanširanih badema
150 gr šećera (količinu povećati ako su jabuke puno kisele)
1 vanilin šećer
+
šećer u prahu za posipanje
U maloj šerpici otopiti puter i ostaviti da se malo prohladi.
Brašno prosijati u zdjelu, pa dodati prstohvat soli i malo prohlađen otopljen puter, mlaku vodu i mikserom sa spiralnim nastavcima na najmanjoj brzini početi miksati, a zatim povećati brzinu i miksati da se dobije glatka lopta tijesta.
U maloj šerpi prokuhati vodu, zatim vodu prosuti, šerpu posušiti, tijesto prebaciti na komad papira za pečenje i sve skupa staviti u vruću šerpu, pa poklopiti. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
Ovo se radi da bi tijesto bilo podatno i fino se dalo razvući.
U međuvremenu rernu uključiti na 180 stepeni. Tepsiju za pečenje prekriti pek papirom.
Jabuke izrendati, dodati malo soka od limuna i šećer, pa ih prodinstati na srednje jakoj vatri. Ostaviti sa strane da se malo prohlade i dodati rum i cimet.
Puter koji je naveden u sastojcima za nadjev otopiti u maloj šerpi.
Na sto staviti kuhinjsku krpu, malo je pobrašniti, prebaciti tijesto i oklagijom razvaljati u krug prečnika 20-tak cm. Trećinom otopljenog putera premazati tijesto, a zatim rukama razvlačiti tijesto da dobijete pravougaonik 70 x 50 cm.
Sad opet drugom trećinom otopljenog putera premazati tijesto i posuti prezlom. Sa svih strana ostaviti oko 3 cm slobodnog prostra koji se ne premazuje i ne posipa prezlom.
Preko prezle posuti dinstane jabuke, a preko jabuka posuti isjeckane bademe i suho grožđe.
Slobodne rubove sa kraće strane preklopiti preko nadjeva kao na slici ispod.
Pomoću krpe zarolati štrudlu.
Prebaciti je na pripremljeni pleh sa pek papirom.
Preostalim puterom premazati štrudlu prije pečenja.
Peći u zagrijanoj rerni oko 25-30 minuta da fino porumeni.
Ispečenu štrudlu ostaviti da se ohladi u tepsiji. Potom je pospite šećerom u prahu, isjecite na kriške i poslužite.
Uz ovu štrudlu fantastično se uklapa i neki topli vanila sos.
Sastojci za tijesto:
50 gr putera
200 gr brašna
prstohvat soli
80 ml mlake vode
Nadjev:
75 gr putera
1 kg nakiselih jabuka
1/2 bočice extrakta ruma
2-3 kašičice cimeta
malo limunovog soka
50 gr suhog grožđa
5 kašika prezle
50 gr nasjeckanih blanširanih badema
150 gr šećera (količinu povećati ako su jabuke puno kisele)
1 vanilin šećer
+
šećer u prahu za posipanje
U maloj šerpici otopiti puter i ostaviti da se malo prohladi.
Brašno prosijati u zdjelu, pa dodati prstohvat soli i malo prohlađen otopljen puter, mlaku vodu i mikserom sa spiralnim nastavcima na najmanjoj brzini početi miksati, a zatim povećati brzinu i miksati da se dobije glatka lopta tijesta.
U maloj šerpi prokuhati vodu, zatim vodu prosuti, šerpu posušiti, tijesto prebaciti na komad papira za pečenje i sve skupa staviti u vruću šerpu, pa poklopiti. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
Ovo se radi da bi tijesto bilo podatno i fino se dalo razvući.
U međuvremenu rernu uključiti na 180 stepeni. Tepsiju za pečenje prekriti pek papirom.
Jabuke izrendati, dodati malo soka od limuna i šećer, pa ih prodinstati na srednje jakoj vatri. Ostaviti sa strane da se malo prohlade i dodati rum i cimet.
Puter koji je naveden u sastojcima za nadjev otopiti u maloj šerpi.
Na sto staviti kuhinjsku krpu, malo je pobrašniti, prebaciti tijesto i oklagijom razvaljati u krug prečnika 20-tak cm. Trećinom otopljenog putera premazati tijesto, a zatim rukama razvlačiti tijesto da dobijete pravougaonik 70 x 50 cm.
Sad opet drugom trećinom otopljenog putera premazati tijesto i posuti prezlom. Sa svih strana ostaviti oko 3 cm slobodnog prostra koji se ne premazuje i ne posipa prezlom.
Preko prezle posuti dinstane jabuke, a preko jabuka posuti isjeckane bademe i suho grožđe.
Slobodne rubove sa kraće strane preklopiti preko nadjeva kao na slici ispod.
Pomoću krpe zarolati štrudlu.
Prebaciti je na pripremljeni pleh sa pek papirom.
Preostalim puterom premazati štrudlu prije pečenja.
Peći u zagrijanoj rerni oko 25-30 minuta da fino porumeni.
Ispečenu štrudlu ostaviti da se ohladi u tepsiji. Potom je pospite šećerom u prahu, isjecite na kriške i poslužite.
Uz ovu štrudlu fantastično se uklapa i neki topli vanila sos.
Primjedbe
Objavi komentar