KOMBINOVANI HLJEB
Iskreno se nadam da će vam se
dopasti ova predivna kombinacija integralnog i običnog bijelog hljeba - 2 u 1!
Radila sam ga sa starterom za tijesto i rezultat je izuzetan! Mekan, ukusan i odiše svježinom.
Radila sam ga sa starterom za tijesto i rezultat je izuzetan! Mekan, ukusan i odiše svježinom.
. Za tijesto vam je potrebno:
700 gr bijelog brašna
150 gr heljdinog brašna
150 gr ječmenog integralnog brašna
2 supene kašike instant kvasca
2 kafene kašičica soli
1 kafena kašičica šećera
mlaka voda po potrebi
pšenične pahuljice i susam za posip
Sad prelazimo na pripremu tijesta:
Radit ćemo dvije vrste tijesta u dvije posude.
700 gr bijelog brašna
150 gr heljdinog brašna
150 gr ječmenog integralnog brašna
2 supene kašike instant kvasca
2 kafene kašičica soli
1 kafena kašičica šećera
mlaka voda po potrebi
pšenične pahuljice i susam za posip
Sad prelazimo na pripremu tijesta:
Radit ćemo dvije vrste tijesta u dvije posude.
U prvoj posudi pomiješati 500 gr bijelog brašna
sa 1 kašikom instant kvasca, 1 kašikom soli i pola kašičice šećera. Dodati
polovinu pripremljenog startera i dodavati mlake vode da se dobije srednje
mekano tijesto (kao za pitu). Fino ga izraditi rukama i pokriti kuhinjskom
krpom pa ostaviti na toplo mjesto da se masa udvostruči.
U drugoj zdjeli pomiješati 200 grama bijelog brašna, 150 gr heljdinog brašna i 150 gr ječmenog integralnog brašna, pa staviti 1 kašiku kvasca, soli i pola kašičice šećera. U sve to dodati drugu polovinu startera i mlakom vodom zamijesiti srednje mekano tijesto, pa pokriti kuhinjskom krpom i također ostaviti na toplom mjestu.
U drugoj zdjeli pomiješati 200 grama bijelog brašna, 150 gr heljdinog brašna i 150 gr ječmenog integralnog brašna, pa staviti 1 kašiku kvasca, soli i pola kašičice šećera. U sve to dodati drugu polovinu startera i mlakom vodom zamijesiti srednje mekano tijesto, pa pokriti kuhinjskom krpom i također ostaviti na toplom mjestu.
Nakon što je tijesto dovoljno odstajalo i
naraslo, preručiti i bijelo i tamno tijesto na pobrašnjen sto, premjesiti u
lopte, pa i od jednog i od drugog tijesta, uz dodavanje brašna oklagijom
razvući krug promjera 40-tak cm.
Preko bijelog tijesta, staviti tamno tijesto i zarolati u veknu.
Formiranu veknu staviti u papirom obloženu tepsiju.
Preko bijelog tijesta, staviti tamno tijesto i zarolati u veknu.
Formiranu veknu staviti u papirom obloženu tepsiju.
Premazati veknu vodom i posuti
pšeničnim pahuljicama i susamom. Rukom blago pritisnuti posip.
Hljeb ostaviti da odmori još
20-tak minuta.
Rernu zagrijati na 180°.
Staviti hljeb da se peče i prvih
15-tak minuta ga peći na toj temperaturi da naraste i porumeni, a zatim
temperaturu smanjiti na 130-140° i peći još 20-tak minuta.
Ispečen hljeb prekriti
navlaženom i ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostaviti da stane još 10-15
minuta.
Rezati i uživati u ovom
fenomenalnom i zdravom domaćem hljebu.
Primjedbe
Objavi komentar