UŠTIPCI OD 3 VRSTE BRAŠNA
Malo ko ne voli uštipke.
Zaista idu uz dosta toga, idealni za doručak ili laganu večeru, a mogu
poslužiti i kao zamjena za hljeb uz neki fin ručak.
U ovim uštipcima iskombinovane su 3 vrste brašna, prije svega su izuzetno zdravi, ukusni i pojedu se još dok su topli, a što je najbitnije nisu masni jer ne piju puno ulja.
Probajte ih i vi i obradujte svoje ukućane :)))
U ovim uštipcima iskombinovane su 3 vrste brašna, prije svega su izuzetno zdravi, ukusni i pojedu se još dok su topli, a što je najbitnije nisu masni jer ne piju puno ulja.
Probajte ih i vi i obradujte svoje ukućane :)))
Mjera je šolja od 2 dcl!
Potrebno je:
2 šolje pšeničnog brašna
1 šolja heljdinog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1,5 supena kašika instant kvasca (suhi)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
1 jaje
1,5 kašičica soli
mlaka voda - količina po potrebi
Potrebno je:
2 šolje pšeničnog brašna
1 šolja heljdinog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1,5 supena kašika instant kvasca (suhi)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
1 jaje
1,5 kašičica soli
mlaka voda - količina po potrebi
U posudi izmiješati brašno,
so, šećer, kvasac, pa dodati umućeno jaje, ulje i uz dodavanje mlake vode
zakuhati srednje mekano tijesto, oblikovati u loptu i ostaviti na toplom
mjestu, pokriveno, da odstoji oko 40 minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi
tijesto razvaljati u krug debljine 0,5 cm.
Okruglom modlom vaditi uštipke.
U tavi zagrijati ulje (tek
toliko da tava bude prekrivena uljem).
Pržiti uštipke sa obje strane
da lijepo porumene, ali na srednje jakoj vatri, da se lijepo ispeku unutra.
Staviti ih na papirni kuhinjski
ubrus da budu što manje masni i poslužiti ih tople.
Servirati uz kajmak, sir, suho
meso, salatu ili uz glavno jelo.
Primjedbe
Objavi komentar