FANTASTIČNI SOČNI KOLAČ S JABUKAMA

Pravila sam zaista razne vrste kolača s jabukama, ali ovo je definitivno moj omiljeni, a i u mojoj porodici najbolje prolazi. Pojede se dok kažeš "keks"...

Sočnost, divan miris jabuka i cimeta + čokoladni preliv, pa treba li još nešto?

Opet brzo i skroooooz jednostavno, uz minimum sastojaka :)



Kalup promjera 24 cm!

Sastojci za biskvit:

2 žumanjka
200 gr šećera
200 ml ulja
2 kašike kakao praha
1 vanilin šećer
300 ml mlijeka
200 gr brašna
1 prašak za pecivo

Nadjev:

4 veće jabuke
sok 1/2 limuna
2 bjelanjka
200 gr šećera
2 kašičice cimeta

Glazura:

150 gr čokolade za kuhanje
50 gr putera
1 kašika mlijeka

Umutiti žumanjke i šećer, dodati ulje, izmiksati, pa dodati i kakao, mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.

Sjediniti smjesu, pa sipati u nauljen i brašnom posut kalup promjera 24 cm ili pravougani dimenzija 20x30 cm.

Peći na 190 stepeni oko 15 minuta dok pripremite nadjev.

Jabuke oguliti i izrendati, pa ih preliti sokom od pola limuna.

Umutiti bjelanjke i šećer, pa u to dodati pripremljene jabuke. Sve fino špatulom izmiješati.

Nakon što se biskvit pekao 15 minuta, izvaditi ga iz rerne, premazati nadjevom od jabuka i bjelanjaka i vratiti u rernu pa nastaviti peći još 20-25 minuta.
Čačkalicom provjerite da li je kolač pečen.

Ostaviti da se ohladi u kalupu.

Za glazuru na laganoj vatri istopiti čokoladu sa puterom i mlijekom, pa preliti ohlađen kolač.

Kad se čokolada ohladi, sijecite i servirajte.

To bi bilo sve :)

Kod mene rijetko kad čekaju da se glazura ohladi, što se vidi i na slikama :D

Uživajteeeeeeeeeeee!






Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi