CAKE POPS
Leonu, sinu moje sestre, sutra je rođendan. Obzirom da mu je mama napravila krasnu tortu, ja sam se odlučila za Cake Pops, jer mislim da s tim nema greške.
Djeca ih naprosto obožavaju, dekorativni su i jako ukusni. Vidjela sam dosta recepata u kojima se smjesa pravi od keksa sa raznim dodacima, a ja sam se odlučila za pravu varijantu ovih kolačića. Ovo je recept za čokoladne Cake pops od sočnog kakao biskvita i ganachea od tamne i noissete čokolade!
Savršeno čokoladni i izuzetno lijepi. Jedva čekam da vidim izraz njegovog lica sutra :D
Sama priprema nije komplikovana, treba pratiti korake i uspjeh je zagarantovan.
Pa, drage moje, obradujte svoje mališane i njihove prijatelje i bez nekog posebnog povoda. Malo sam se igrala, pa sam ih stavljala na kornete kako bi podsjećali na sladoled i - mislim da će se svima dopasti.
Možete ih raditi i klasično, samo kao kuglice na štapiću :)
P.S. Potrudila sam se prikazati postupak kako bi bio jasan svima :)
Biskvit:
- 110 gr margarina
- 170 gr šećera
- 110 gr brašna
- 40 gr kakao praha
- 100 ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 kašičica extrakta vanilije
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
Ganache:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 gr tamne čokolade
- 50 gr noissete čokolade
Glazura:
- 30 gr margarina
- 150 gr tamne čokolade
- 2 kašike ulja
Za dekoraciju:
- šarene mrvice
- čokoladne mrvice
- kokosovo brašno
- razne bombonice
+
17-18 drvenih štapića za ražnjiće (ako radite kuglice veličine ping-pong loptice kao moje, a ako radite manje može izaći i 30 komada)
Za ganache:
Moj savjet je prvo pripremiti ganache jer se mora hladiti.
Zagrijati slatko vrhnje u manjem loncu i maknuti sa vatre. Umiješati tamnu čokoladu i noissete čokoladu. Vratiti na laganu vatru (da ne zakuha) i žicom miješati samo da se čokolada istopi i dobijete finu glatku smjesu.
Vruću smjesu prebaciti u staklenu zdjelu (jer se brže hladi) i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim ohlađeno staviti u frižider na pola sata da se stegne u gustu kremu.
Na kraju to izgleda ovako:
Izrada biskvita:
Pjenasto izmiksati margarin sa šećerom, soli i aromom vanilije.
U smjesu dodati jaja i dobro izmiksati. Potom redom dodavati mlijeko, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kakao. Kad nastane glatka smjesa, izliti u lagano nauljen i pobrašnjen manji pleh (moj je dimenzija 20 x 20 cm) i peći na 175 stepeni oko 30 minuta.
Ispečen biskvit ostaviti da se skoro skroz ohladi.
Izrada kuglica:
Prohlađen biskvit dobri izmrviti rukama u jednu zdjelu.
U njega umiješati ohlađenu ganaš kremu i sve rukama fino sjediniti da dobijete kompaktnu smjesu.
Jednu tacnu obložite alu folijom.
Rukama formirajte loptice (željene veličine) i slažite na alu foliju.
Ostavite u frižider na pola sata da se stvrdnu.
Za glazuru:
U manjem loncu na laganoj vatri otopiti margarin, maknuti sa vatre i umiješati izlomljenu tamnu čokoladu. Ako je potrebno ponovo zagrijati i žicom dobro izmješati. Na kraju umiješati ulje i kašikom još malo promiješati.
Moja glazura je bila prilično gusta (što zavisi i od kvalitete čokolade), a ako vam je tekuća sačekajte malo da se prohladi kako bi bila gušća.
Izrada cake popsa:
Nakon što su kuglice odstajale u frižideru 30 minuta, možete rukom popraviti oblik ako niste zadovoljni, jer je lakše raditi sa stvrdnutim kuglicama.
Svaki štapić ubosti u glazuru oko 1 cm da bi se bolje zalijepili za smjesu i onda ga zabodite u okruglicu - najviše do sredine kuglice.
Ako radite sa kornetima, svakom kornetu odsijecite vrh da štapić može proći. Štapiće provucite kroz pripremljeni kornet i glazirajte na slijedeći način:
Okruglice premažite topljenom čokoladom ili ih jednostavno prelijte pa sačekajte malo da se ocijedi višak i posipajte šarenim mrvicama, čokoladnim mrvicama, bombonima, kokosom.
Savjet: u jednu teglu stavite rižu, grah ili ječam i tu zabadajte formirane kolačiće da se mogu hladiti.
Ostavite ih preko noći na hladnom da se stvrdne glazura.
NAPOMENA: Umjesto noissete čokolade možete koristiti i mliječnu :)
To bi bilo sve...:)
A sad malo sličica:
Primjedbe
Objavi komentar