MONKEY BREAD
Predivan slatki hljeb...za doručak, večeru, uz šolju mlijeka, čaja, kafe - jednostavno savršen!
Fenomenalan miris malo koga ostavlja ravnodušnim. Stoga, ako ste ljubitelj cimeta - ovo je za vas!
Sastojci za dizano tijesto:
Fenomenalan miris malo koga ostavlja ravnodušnim. Stoga, ako ste ljubitelj cimeta - ovo je za vas!
Sastojci za dizano tijesto:
- 550 gr brašna
- 1 ravna čajna kašika soli
- 250 ml mlakog mlijeka
- 80 ml vode
- 50 gr šećera
- 10 gr suhog kvasca
- 25 grama otopljenog putera
Sastojci za namakanje loptica:
- 80 gr otopljenog putera
- 50 gr meda
Za valjanje:
- 200 gr šećera
- 2 čajne kašike cimeta
- 1 kafena kašičica muškatnog oraščića (nije obavezno)
Prosijati brašno, pomiješati sa suhim sastojcima i dodati redom sve ostale sastojke. Zamijesiti srednje tvrdo tijesto, pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena.
Potom tijesto prebaciti na pobrašnjen radni sto, malo ga premjesiti i oblikovati u loptu.
Kalup za kuglof premazati otopljenim puterom i pobrašniti.
Od tijesta otkidati komadiće veličine oraha i oblikovati loptice.
Kod mene je bilo oko 50-tak loptica - nije bitno da budu sve iste veličine.
Otopiti puter i med i malo prohladiti. U posebnoj posudi pomiješati sastojke za valjanje - šećer, cimet i muškatni oraščić.
Svaku lopticu uvaljati u otopljeni puter i med, zatim u šećer sa cimetom i redati u pripremljeni kuglof.
Kad ste završili redanje, pokrijte krpom i ostavite još jednom da odstoji oko 45 minuta do sat vremena.
Rernu zagrijte na 170 stepeni.
Stavite peći i pecite oko 35-40 minuta.
Ispečen hljeb ostavite u kalupu pokriven oko 5 minuta, a zatim poklopite pladnjem na kojem ćete servirati i okrenite. Skinite kalup i navalite na ovu divotu.
Jede se tako da se otkidaju loptice i uživa u fantastičnom i primamljivom mirisu i okusu.
Primjedbe
Objavi komentar