HELJDINA MASLENA POGAČA

Pravi se na sličan način kao i maslenica, možda bi je neko tako i nazvao, ali meni je ovo pogača i odlično se uklapa uz bilo  koje jelo.

Ako se odlučite za namaz, neki narezak ili kao ja danas uz ćuftete u sosu od povrća - nema greške!

Mekana i vrlo ukusna pogača.


Moram reći da sam se sad uvjerila da se tijesto uz dodatak heljdinog brašna da odlično razvlačiti. Da sam imala manje tijesta mogla sam razvući vrlo, vrlo tanke kore za pitu. To ću drugi put i uraditi, da ne govorim o mlincima od heljde, domaćoj tjestenini i slično.

Za ovu finu pogaču potrebno je:

600 gr bijelog brašna
200 gr heljdinog brašna
1,5 vrećica suhog kvasca
2 kašike ulja
kašika soli
pola kašike šećera
mlaka voda po potrebi

Preliv:

100 gr putera
5 kašika kisele pavlake
1 kašika mlijeka
so

Zaljev:

1,5 dcl vode
1 kašika ulja
malo soli


U posudi izmiješati brašno sa heljdinim brašnom, dodati so, šećer, suhi kvasac, ulje i uz dodavanje mlake vode zakuhati tijesto kao za pitu. Jako je fino za raditi, stoga ga dobro izmjesite i oblikujte dvije lopte. Ostavite u plastičnoj posudi, pokriveno, da odmara oko 30-40 minuta.


Nakon što je tijesto odmorilo, na pobrašnjen sto izvadite jednu lopticu, malo je premjesite i oklagijom razvucite što tanje.
Na slikama ispod ćete vidjeti kako se fino razvlači.




Dok razvlačite jufku po potrebi je posipajte brašnom da se ne lijepi.

U manjoj šerpici otopite puter sa kiselom pavlakom i mlijekom, pa onda posolite i promiješajte.
Razvučeno tijesto pospite malo pripremljenog preliva.


Zatim savijte jufku kao pismo (prema veličini pleha u kojem ćete peći pogaču). Dok savijate jufku, svaki put gdje je jufka suha pokapajte sa malo preliva. Moj pleh je dimenzija 20 x 30 cm.

Pripremljeno "pismo" stavite na tacnu dok pripremite drugi dio tijesta.

Kad razvučete drugu jufku i pospete je sa malo preliva, tada na sredinu te jufke stavite prethodno pripremljenu jufku - slika ispod.



Sad ponovite postupak savijanja kao pismo preko postavljenog tijesta u sredini. Formiranu pogaču prebacite u prethodno nauljen pleh ali da spojevi budu okrenuti dole.

Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta dok se zagrije rerna na 200 stepeni.

Prije pečenja pogaču pokapajte sa malo ulja i stavite peći prvih 10-15 minuta na toj temperaturi, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 15-20 minuta da lijepo porumeni.

U međuvremenu prokuhajte zaljev.

Pet minuta pred kraj vremena pečenja izvadite pogaču i prelijte je prokuhanim zaljevom (voda, so i ulje) pa je ponovo vratite u rernu još 5 minuta da upije.

Ispečenu pokrijte kuhinjskom krpom da odmori, a zatim isjecite na komade i servirajte.

Dobar tek!




Primjedbe

Popularni postovi