SARMICE OD KELJA SA GLJIVAMA I BULGUROM
Vege varijanta sarmica... Kelj volim svakako, nadjev prilagođen dijetalnoj ishrani - ujedno je to i posna varijanta.
Na kraju recepta navest ću i drugu verziju spremanja ovih sarmica, kako ko voli neka proba. Odlične su i jako ukusne :)
Sastojci:
1 srednja glavica kelja
8 većih šampinjona
150 gr bulgura (možete koristiti i rižu)
2 struka mladog luka
1 mrkva
3 režnja bijelog luka
bio začin
so
biber
malo ulja
2 kašike paradajz pirea
začini po ukusu: suhi peršun, origano, muškatni oraščić, mljeveni đumbir
Glavicu kelja, oprati pa joj odstraniti listove. Nožem odsjeći zadebljanja na svakom listu kelja.
U vreloj vodi obariti listove kelja, ali ne previše, kako vam ne bi pucali kad budete savijali sarmice. Dovoljno je da kuhaju nekih 4-5 minuta.
Sklonite šerpu sa ringle i ostavite poklopljene listove da se još upare.
Gljive isjeći na tanke kriškice, mladi luk i bijeli luk isjeckati sitno. Mrkvu oguliti i izrendati na sitno rende (najsitnije).
Na malo ulja propržiti isjeckan mladi luk, bijeli luk i izrendanu mrkvu. Dodati gljive, pa dinstati da gljive puste vodu. Zatim dodati bulgur i sve skupa dobro promiješati. Pobiberiti, staviti bio začin, malo soli i dinstati dok ne ukuha voda koju su pustile gljive. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Umiješati začine koje volite i sve sjedinite.
Ocijediti listove kelja. Dva velika lista ostaviti sa strane.
Na svaki list kelja staviti kašiku pripremljenog nadjeva i motati sarmice. Redati ih u dublji pleh (redala sam u pekač).
Kad ste poredali sve sarmice pokriti ih sa ona dva velika lista kelja, zaliti sa 6 dcl vruće vode u koju ste umiješali paradajz pire i dodali malo soli i bibera, pa staviti u rernu zagrijanu na 150 stepeni da se lagano krčka oko 1 sat.
Izvaditi sarmice iz rerne i skloniti listove koji su malo i potamnili od pečenja (njih ćete baciti).
Voda u kojoj su se kuhale je skoro ukuhala - tako treba da bude, jer ove sarmice se ne serviraju sa puno tečnosti.
Servirati tople.
Druga verzija koju sam napomenula u uvodnom postu izgleda ovako:
Kada ste poredali sarmice u pleh prelijte ih sa 500 ml jogurta i 100 ml vode - one se kuhaju u jogurtu. Kad su pečene, skloniti listove, dodati još malo ulja i po sarmicama rasporediti mileram ili kajmak pa vratiti u rernu još na 10-tak minuta - kaloričnija varijanta.
Dobar tek :))
Na kraju recepta navest ću i drugu verziju spremanja ovih sarmica, kako ko voli neka proba. Odlične su i jako ukusne :)
Sastojci:
1 srednja glavica kelja
8 većih šampinjona
150 gr bulgura (možete koristiti i rižu)
2 struka mladog luka
1 mrkva
3 režnja bijelog luka
bio začin
so
biber
malo ulja
2 kašike paradajz pirea
začini po ukusu: suhi peršun, origano, muškatni oraščić, mljeveni đumbir
Glavicu kelja, oprati pa joj odstraniti listove. Nožem odsjeći zadebljanja na svakom listu kelja.
U vreloj vodi obariti listove kelja, ali ne previše, kako vam ne bi pucali kad budete savijali sarmice. Dovoljno je da kuhaju nekih 4-5 minuta.
Sklonite šerpu sa ringle i ostavite poklopljene listove da se još upare.
Gljive isjeći na tanke kriškice, mladi luk i bijeli luk isjeckati sitno. Mrkvu oguliti i izrendati na sitno rende (najsitnije).
Na malo ulja propržiti isjeckan mladi luk, bijeli luk i izrendanu mrkvu. Dodati gljive, pa dinstati da gljive puste vodu. Zatim dodati bulgur i sve skupa dobro promiješati. Pobiberiti, staviti bio začin, malo soli i dinstati dok ne ukuha voda koju su pustile gljive. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Umiješati začine koje volite i sve sjedinite.
Ocijediti listove kelja. Dva velika lista ostaviti sa strane.
Na svaki list kelja staviti kašiku pripremljenog nadjeva i motati sarmice. Redati ih u dublji pleh (redala sam u pekač).
Kad ste poredali sve sarmice pokriti ih sa ona dva velika lista kelja, zaliti sa 6 dcl vruće vode u koju ste umiješali paradajz pire i dodali malo soli i bibera, pa staviti u rernu zagrijanu na 150 stepeni da se lagano krčka oko 1 sat.
Izvaditi sarmice iz rerne i skloniti listove koji su malo i potamnili od pečenja (njih ćete baciti).
Voda u kojoj su se kuhale je skoro ukuhala - tako treba da bude, jer ove sarmice se ne serviraju sa puno tečnosti.
Servirati tople.
Druga verzija koju sam napomenula u uvodnom postu izgleda ovako:
Kada ste poredali sarmice u pleh prelijte ih sa 500 ml jogurta i 100 ml vode - one se kuhaju u jogurtu. Kad su pečene, skloniti listove, dodati još malo ulja i po sarmicama rasporediti mileram ili kajmak pa vratiti u rernu još na 10-tak minuta - kaloričnija varijanta.
Dobar tek :))
Primjedbe
Objavi komentar