MINI MAKOVNJAČE
Mak voliiiiiiiiiiiiiiiiiiim, ali baš, baš...Ove štrudlice su tako slatke jer su u mini varijanti i mekane kao duša.
Danas je kod mene očito bio dan za tijesto... Kišan, tmuran i prohladan dan, a šta drugo nego raditi nešto od tijesta, to mi nekako ide jedno uz drugo :D
Pa da krenemo sa makovnjačama :)
Tijesto:
Danas je kod mene očito bio dan za tijesto... Kišan, tmuran i prohladan dan, a šta drugo nego raditi nešto od tijesta, to mi nekako ide jedno uz drugo :D
Pa da krenemo sa makovnjačama :)
Tijesto:
- 500 gr oštrog brašna
- 1 dcl jogurta
- 1 dcl mlijeka
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1,5 supena kašika šećera
- 1 jaje
- 1 bjelanjak
- 2 kašike ulja
Nadjev:
- 200 gr mljevenog maka
- 2 dcl mlijeka
- 150 gr šećera
Premaz:
- 1 žumanjak
+
šećer u prahu za posipanje
Jogurt i mlijeko pomiješati i malo ugrijati.
U posudu prosijati brašno, šećer, so, jaje, bjelanjak, suhi kvasac, ulje i uz dodatak mješavine mlijeka i jogurta zakuhati srednje tvrdo tijesto. Dobro ga izraditi rukama i staviti u nauljenu plastičnu posudu, pokriti i ostaviti da se masa udupla.
U međuvremenu za nadjev pomiješati mljeveni mak i šećer, pa preliti vrelim mlijekom i dobro izmješati. Ostaviti da se ohadi. Par puta usput promiješajte.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti malo rukama i oblikovati dvije loptice.
Prvu lopticu tijesta razvaljati u oblik pravougaonika, malo tanje oko 3 mm, pa ravnomjerno premažite polovinom pripremljenog nadjeva od maka.
Sa duže strane zarolati prema sredini, pa onda sa druge strane također prema sredini.
Sad štrudlu oštrim nožem isjecite na komade dužine 10-12 cm i redajte na papirom obložen pleh (od rerne).
Isti postupak ponovite sa drugim dijelom tijesta.
Kad ste formirale štrudlice, malo umutite žumanjak i premažite svaku štrudlu.
Rerna treba biti zagrijana na 180 stepeni.
Štrudle ne moraju nadolaziti, nego ih odmah stavite peći.
Vrijeme pečenja je cca 20-25 minuta da lijepo porumene i narastu.
Ispečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da odmori oko 10-tak minuta, a zatim ih pospite šećerom u prahu, isjecite na kriške, a i ne morate i poslužite :)
Nadjev može biti i od rogača ili oraha :)
I naravno - presjek:
Primjedbe
Objavi komentar